200 българи бедстват в Чили

26.03.2015 г. 10:10:00 ч.
/ ИА Добруджа
200 българи бедстват в Чили
Група българи бедства в Чили. В пустинята Атакама е обявено бедствено положение. Това сигнализира за Нова телевизия зрителят Иван Додуров. Той пише, че бедственото положение е заради проливни дъждове. Към 200 българи, участващи в изграждането на фотоволтаична централа, се намират там.
От Министерство на външните работи заявиха пред News.bg, че нито бедстващите българи, нито компанията, която ги е изпратила, са се обърнали към тях с молба за съдействие. Веднага след информацията по Нова телевизия, ситуационният център на ведомството се е свързал с почетните консули, отговарящи за региона, с молба максимално бързо да проверят случая.
От външно министерство предположиха, че сънародниците ни се намират на място с достъп до комуникации, защото сигналът им е подаден чрез фейсбук.
Поройни дъждове от вторник насам са предизвикали наводнения в района на Атакама, северната част на Чили. Блокирани са пътища, а електрозахранването на много места е прекъснато.
Има десетки пострадали и няколко разрушени сгради. Правителството обяви бедствено положение, принудено от необичайните за сухия пустинен район порои.
Затворени са два гранични пункта с Аржентина, а полетите от и за регионалната столица Копиапо са отменени. Без ток са над 26 000 домакинства.
Ройтерс отбелязва, че северните пустинни региони на Чили са засегнати от най-силните дъждове за последните 20 години. По последна информация най-малко двама души са загинали, а 24 са изчезнали. Проливните дъждове доведоха до свлачища и преливане на реките. Хиляди хора са принудени да напуснат домовете си.
61 хиляди души останаха без електричество, а 50 хиляди нямат достъп до чиста питейна вода в регионите Кокимбо, Атакама и Антофагаста.

Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Румънският парламент гласува отстрелването на 1000 мечки
Румънският парламент гласува отстрелването на 1000 мечки
Хаосът по летищата ще продължи още няколко дни
Хаосът по летищата ще продължи още няколко дни
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Бразилският президент скандализира с шега за насилието над жените
Бразилският президент скандализира с шега за насилието над женитеЯндекс.Метрика