Начало >Добруджа >Общество

30% от работещите в област Добрич са на минимална работна заплата (ВИДЕО)

Борислав Борисов – експерт в КНСБ-Добрич бе гост в студиото на медийна група „Добруджа“
26.04.2024 г. 13:26:41 ч.
/
30% от работещите в област Добрич са на минимална работна заплата (ВИДЕО)
30% от работещите в област Добрич са на минимална работна заплата от 933 лева. 30 % получават и средна брутна заплата, която към края на 2023 г. за нашата област е 1534 лева. С удръжките това означава доста под сумата, необходима за издръжка на един работещ. Това заяви в студиото на медийна група „Добруджа“ Борислав Борисов – експерт в КНСБ-Добрич. Той припомни резултатите на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ, от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за първото тримесечие на 2024 г., които бяха оповестени преди дни.

1453 лева е са необходими за издръжка на живота за един работещ, живеещ сам, а за тричленно семейство (двама  възрастни, работещи и едно дете до 14 г.) необходимата нетна сума е 2616 лв. Доходът нараства с 1,1% на тримесечна база и с 4,3% на годишна база. Изводът е, че цените като цяло са се успокоили, инфлацията – също. В крайна сметка увеличението за издръжка на живот е добро, но интензитетът не е достатъчен, коментира Борислав Борисов.
Целта на КНСБ за тази година ръстът на доходите да изпревари ръста на инфлацията и нарастването на индекса на потребителските цени. Прогнозата на синдиката е, че тази година повишението на доходите ще бъде между 15 и 25%, каза Борисов.
 
За година има ръст на цената на малката потребителска кошница с 4,2 %, съобщи Борисов. Той уточни, че има завишение на някои от продуктите в нея, като най-голямо е при месото и местните изделия. Занижение през последната година е отчетено при олиото.
Около 113 лева е тежестта на продуктите в нея, което означава, че с една минимална работна заплата могат да бъдат купени 8 потребителски кошници, посочи още Борисов. В Румъния тя може да бъде закупена 15 пъти на месец с минимална работна заплата, а във Франция – 33 пъти.

В областта безработицата е 5,7%  и тя е на санитарния минимум, като за град Добрич е още по-ниска – 3,3%. По информация от Бюрото по труда към 31 март в Добрич имаме около 1800 свободни работни места. Те са най-вече в ресторантьорство, търговията и преработващата промишленост. Работодателите  все повече изискват квалифицирани кадри с дигитални компетентности, обърна внимание Борисов.
Според него приоритет на управлението на Добрич трябва да е разкриването на Индустриален парк, който да привлече повече инвеститори.

В навечерието на 1 май – деня на труда, КНСБ – Добрич ще организира изнесена приемна пред сградата, в която се помещава по улица „Независимост“. Подготвени са национални и регионални материали.

По данни от минала година, в областта КНСБ има 186 синдикални организации с 6800 членове. Миналата година в град Добрич 4 нови организации, тази още една в ДГС – Добрич. Опитваме се да разширяваме дейността си и в реалния сектор, каза още синдикалистът.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето във вторник, 7 май
Прогноза за времето във вторник, 7 май
Десислава Трифонова е водач на листата на „Солидарна България“ за Добрич (ВИДЕО)
Десислава Трифонова е водач на листата на „Солидарна България“ за Добрич (ВИДЕО)
Ертен Анисова отново е водач на листата на ДПС за Добрич (ВИДЕО)
Ертен Анисова отново е водач на листата на ДПС за Добрич (ВИДЕО)
Партия „Има такъв народ“ регистрира листата си в РИК-Добрич (ВИДЕО)
Партия „Има такъв народ“ регистрира листата си в РИК-Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика