Начало >Добруджа >Общество

332 проверки са извършени през ноември от РИОС-Варна

10.12.2015 г. 11:59:16 ч.
/
332 проверки са извършени през ноември от РИОС-Варна
Експертите от регионалната инспекция по околната среда и водите са проверили  235 обектa във Варненска и Добричка област през Ноември. От извършените  322 проверки,  235 са планирани, а 87 са извънредни.  Най-много са проверките на „контрол на качеството на атмосферния въздух“ и „отпадъци“ – общо 150. През м. ноември е значителен броят и на проверките на „защитени територии“ – 57 планови и 25 извънредни. За отстраняване допуснати нарушения са дадени 141 предписания. През ноември са съставени 5 акта, в това число на фирми, физически лица и общини: На „Глас дизайн“ ООД, гр. Добрич е съставен акт за нарушение на Закона за управление на отпадъците, за нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци.  На Община Тервел – 2 акта, първият за заустване на непречистени отпадъчни води от преливник на помпена станция в дере в местност Юртлука и втория за заустване на непречистени отпадъчни води от ревизионна шахта на канализационната мрежа на гр. Тервел в дере Ошмиенкинлик. През ноември са издадени 4 наказателни постановления и 2 имуществени санкции на обща стойност 33 339 лева.
Фирма „Пито-кар” ЕООД е е глобена с 10 000 лв за извършване на дейности с отпадъци (ИУМПС) без необходимото за това разрешение. ТХ „Русалка холидейз“ ЕООД, гр. София е глобена с 20 000 лв. за това, че не е уведомила за настъпила аварийна ситуация на тръбопровода, служещ за отвеждане на битово-фекалните води от ТС Русалка до ПСОВ Русалка. „Корона лав“ ООД е глобена с 1 000 лв. за нарушение на Закона за защита от вредното въздействиена химичните вещества и смеси, за неизпълнение на дадено предписание за представяне на документи в РИОСВ - Варна.  „Клас олио“ ЕООД, с. Карапелит е санкционирано с 2 000 лв. за неправилно съхранение на химични вещества и смеси на производената си площадката. На същата фирма е наложена текуща имуществена санкция от 240лв/мес. за превишаване нормите за допустими емисии на въглероден оксид, изпускан в атмосферния въздух от експлоатацията на парен котел. Имуществена санкция в размер на 99 лв/мес е получила “ПДНГ” АД, гр. София, Петролно находище Тюленово-за превишаване на емисионни ограничения по показател нефтопродукти в отпадъчните води при заустване.
 
През ноември са извършени 2 проверки по сигнали за бедстващи птици като и двата сигнала са основателни. Едната птица е пусната на свобода в подходящ за вида район, а другата в безпомощно състояние е настанена в Зоопарк – Варна. Във връзка с 4 предписания за поставяне на платформи /гнездилки/ за щъркели на елекричеки стълбове, предписанията са изпълнени.
Извършени са 2 проверки във връзка с регистрация на новородени пилета от видовете: сив папагал-Жако, жълтокачулато какаду и Сенегалски папагал.
 
 
През ноември в РИОСВ са изготвени 5 решения за верояната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони и 108 становища за оценка за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с оглед опазване на защитените зони. Издадени са 7 решения за необходимостта от ОВОС на инвестиционни предложения и 6 решения за необходимостта от Екологична оценка на планове и програми.
През месеца на Зеления телефон са постъпили 10 сигнала.
Снимка:www.riosv-varna.org
Източник:ИА ДОБРУДЖА

Коментирайте
Подобни новини
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май



Яндекс.Метрика