5% отстъпка ще ползват подалите декларации за ДОД по електронен път

05.12.2014 г. 14:44:00 ч.
/ ИА Добруджа
5% отстъпка ще ползват подалите декларации за ДОД по електронен път
5% отстъпка върху данъка за доходите на физическите лица тази година ще се ползва от подалите декларации по електронен път. Това обясни на брифинг в Народното събрание председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от агенция „Фокус". С промените в данъчното законодателство, приети в последните дни, е предвидено декларациите да могат да се подават онлайн и с Персонален идентификационен код (ПИК), а не само с електронен подпис, както е в момента. С ПИК ще могат да се подават и декларации за местни данъци и такси към общините, уточнява Dnes.bg. С промените в данъчните закони депутатите дадоха възможност на хората на граждански договори сами да избират дали през четвъртото тримесечие работодателят да им удържа авансово данък върху доходите. Менда Стоянова припомни и че "данък лихва" остава 8 процента. Предвиждат се две данъчни преференции за семейства с деца от 2015 г. „Приехме и промяна във връзка с облагането на физическите лица. Основните промени касаят т.нар. данък лихва или облагането на доходи от лихви при влогове в банки за 2015 година - то ще остане на ниво 8%, но се разширява данъчната база като освен депозитите, които са срочни сметки, ще се облагат абсолютно всички лихви по банкови сметки на българските граждани", поясни тя и подчерта, че това е твърде малка стъпка, но това са възможностите на бюджет 2015 година. С промените се въвеждат две допълнителни данъчни преференции за работещи родители. Първата преференция предвижда, че един от родителите в семейство с деца може да намали облагаемата си данъчна основа с 200 лв. за едно, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца. Предвижда се възможност един от родителите на дете с увреждания да приспадне от годишния си облагаем доход 2000 лв. "Беше премахнат и необлагаемият праг от 340 лева, защото беше несправедлив", каза още председателят на бюджетната комисия. Необлагаемият минимум беше въведен миналата година. „Той касаеше изключително тесен кръг доходи само от трудови правоотношения – един, който получава минимални доходи от други източници, дори от банкови сметки, отпада от този кръг на облекчение", обясни Стоянова. По думите й много голям брой лица очакват да получат това облекчение, но няма да могат да се ползват от него. Увеличаване на акциза върху тютюневите изделия през 2015 година би довело до допълнително стимулиране на сивия сектор в този пазар, коментира още по време на брифинга Менда Стоянова. Тя посочи, че съгласно европейска директива до 2018 година България трябва да достигне минималните нива за акциз на цигарите – 90 евро на 1000 къса или 177 лева на 1000 къса. „Браншът отдавна настояваше да има данъчен календар, за да е ясно как във времето ще се достигне тази минимална ставка и удовлетворявайки исканията, за да има предвидимост на пазара, приехме това да се случи за три години – 2016, 2017 и 2018 година", посочи тя.
Стоянова добави, че е имало дискусия дали 2015 година също не е трябвало да бъде включена, но са решили, че ситуацията на пазара на цигарени издалия не е стабилна. „Има изключително голям процент на сива икономика в този сектор и едва след нейното стабилизиране през 2015 година можем да започнем поетапно увеличаване", коментира Менда Стоянова. За съжаление отложихме за пореден път с една година въвеждането на нова методика за определяне на такса смет, коментира Менда Стоянова, цитирана от БТА. По думите й в срок до 31 март Министерският съвет трябва да разработи методика заедно с НСОРБ.

От следващата година купувачите на автомобили ще ги регистрират само в КАТ и няма да се налага да ходят и в общината, както е в момента, уточни още председателят на бюджетната комисия. С едно от измененията, с което се прави промяна в Закона за местните данъци и такси, КАТ ще се свързва с местните администрации, които да определят данъка на закупения автомобил и да информират купувача за него.

Измененията се касаят и за депутатите. Техните допълнителни пари към заплатите за офиси и секретарки вече ще се облагат с 10%. Те ще бъдат внасяни от Народното събрание в държавния бюджет.


Източник:Investor.bg

Коментирайте
Подобни новини
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!Яндекс.Метрика