Начало >Добруджа >Общество

8 май - международен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Организацията на БЧК в област Добрич е сред водещите в страната
08.05.2024 г. 09:41:11 ч.
/
8 май - международен ден на Червения кръст и Червения полумесец
На 8 май отбелязваме Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Мотото на празника тази година е „Пазим хуманността жива“. Датата е избрана заради рождения ден на основоположника на червенокръсткото движение Анри Дюнан. Днес 198 държави по света, обединени от движението на Червения кръст и Червения полумесец, отбелязват този ден, заяви в студиото на радио „Добруджа“ д-р Артюн Еринозов – директор на Областния съвет на БЧК. Той посочи, че първите организации в областта се зараждат малко след освобождението. Архивните данни сочат, че това се е случило през 1885 г. в Добрич, Балчик и Генерал Тошево. Малко по-късно се разкриват клонове и в останалите добруджански общини.

Д-р Еринозов каза, че добричката червнокръстка организация е сред водещите в страната. На база на всички дейности, оценката, която се дава от националното ръководство, показва, че ние сме сред челните няколко организации в страната, каза д-р Еринозов.
Той призова бенефициентите в град Добрич по „Програмата за храни и основно материално подпомагане“ да потърсят своите хранителни пакети. До момента под 50% от правоимащите са потърсили от обособения пункт на ул. „Гоце Делчев“ 1, своите хранителни пакети. Крайният срок за раздаване е 20 май. След тази дата продуктите не могат да бъдат получени. През юни ще започне раздаването на втория транш от програмата, който включва хигиенни материали.

Ако тази година трябваше да отличим някого за празника, това трябваше да са стотици хора от цялата област. Причината да не номинираме, е, че поколенията се сменят, а сегашните членове нямат 5 години в организацията, както е изискването по устав, обясни директорът на БЧК-Добрич. Той увери, че много от тези хора са получили, а други предстои да получат отличия от БЧК. Всичко зависи от тяхното търпение и разбира се – принос, каза Еринозов.

Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика