Начало >Добруджа >Криминални

Адвокатската защита за трети път наложи отлагане на дело за убийство. Назначиха резервен такъв

18.10.2013 г. 12:43:00 ч.
/ ИА Добруджа
Адвокатската защита за трети път наложи отлагане на дело за убийство. Назначиха резервен такъв
За трети път Окръжен съд – Добрич, не даде ход на наказателното дело срещу 43-годишния Тихомир К. С. от гр. Добрич, за да не бъде нарушено правото му на адвокатска защита.
Той е подсъдим по обвинение на Окръжна прокуратура – Добрич, за това, че на 28.07.2010 г. в землището на с. Одърци, област Добрич, умишлено е умъртвил 32-годишен добричлия, като убийството е извършено при условията на опасен рецидив. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода повече от 10 години, а това прави адвокатската защита е задължителна.
В съдебното заседание днес Тихомир С. се яви с упълномощен адвокат от Адвокатска колегия – Добрич. Защитникът е подал вчера молба делото да бъде отложено, за да се запознае с многобройните доказателства.
Пресцентърът припомня, че в заседание по делото през месец юли, подсъдимият се яви без адвокат, и поиска да си намери такъв. Петчленният съдебен състав му даде тази възможност, като същевременно разпореди Адвокатска колегия – Добрич, да му определи служебен защитник. Посоченият от адвокатурата бе назначен като съдебен защитник в заседание по делото на 27.09.2013 г. Тогава той заяви, че не се е запознал с делото, тъй като ползвал годишния си отпуск и не може ефективно да представлява подзащитния си. Това изявление на адвоката представлява абсолютна процесуална пречка за даване ход на делото, и наложи второто му отлагане.
Днес Окръжен съд – Добрич, прецени, че делото има практическа и правна сложност, затова поисканата на упълномощения защитник възможност да се запознае с материалите по него е основателно. Същевременно съдът посочи, че от деянието е изминал значителен период от време и това затруднява установяването и призоваването на много свидетели. Така се ограничава и възможността процесът да приключи в разумен срок. Съдебният състав обърна внимание, че поведението на подсъдимия показва реална опасност да злоупотреби с права и да предизвика ново отлагане на процеса. При тези обстоятелства съдът намира за необходимо досегашният служебен защитник на Тихомир С. да продължи участието си в делото като резервен защитник. По закон фигурата на резервен защитник може да възникне, когато в процеса има упълномощен от подсъдимия адвокат.
С тези мотиви Окръжен съд – Добрич, отложи делото за 08.11.2013 г.


Коментирайте
Подобни новини
Пътните полицаи задържаха мъж, шофирал под въздействие на  бензодиазепин
Пътните полицаи задържаха мъж, шофирал под въздействие на бензодиазепин
Челен сблъсък с пострадали в района на Пети километър
Челен сблъсък с пострадали в района на Пети километър
Трима водачи задържани в неделния ден заради употреба на алкохол
Трима водачи задържани в неделния ден заради употреба на алкохол
Пешеходка е била блъсната на пешеходна пътека в Добрич
Пешеходка е била блъсната на пешеходна пътека в ДобричЯндекс.Метрика