Агроспектър: Оползотворяването на отпадъчните продукти е сред перспективните дейности в земеделието (ВИДЕО)

05.04.2022 г. 10:13:22 ч.
/
Агроспектър: Оползотворяването на отпадъчните продукти е сред перспективните дейности в земеделието (ВИДЕО)
Оползотворяването на отпадъчните продукти от земеделската дейност е сред главните въпроси, на които трябва да се търсят решения. Земеделието не е само производство на храна – то е и източник на много отпадъци, които трябва да бъдат използвани. Необходимо е да се насочим към безотпадните технологии и да търсим възможности за производство от всяка суровина, като тези продукти да влязат в обръщение и да носят икономически ползи. Това заяви в интервю за Медийна група „Добруджа“ доц. д-р Божидар Иванов – директор  на Института по аграрна икономика към Селскостопанска академия. Перспективните дейности и иновациите следва да бъдат насочени именно в тази насока – създаване на продукти от всяко нещо, дори и то да е отпадъчен продукт. Именно минимализирането на отпадъците ще доведе до печалба и ще повиши конкурентоспособността.

Работата на учените в института не се свежда само до следене на събитията и тяхното анализиране, а до намирането на полезни решения. Опитваме се да бъдем практични и задълбочени в проучванията си. Те са насочени към подпомагане на земеделските производители и управляващите публичните  институции и държавата. Даваме си ясна сметка за това, колко са напреднали сродните на нас институти в другите страни по отношение на методологията и на това как се подхожда към дадено изследване и  проблем. Опитваме се да взаимстваме най-добрите опит и практики. Сред основните ни задачи през последните години е да направим института по-ориентиран към практиката. Нашите изследвания ще бъдат още по-ценни, ако успеят да намерят практическо приложение. Подържаме непрестанен контакт със земеделските производители, защото те са реалността, за която ние трябва да работим, посочи доц. д-р Божидар Иванов.

Институтът по аграрна икономика е структурно звено към Селскостопанска академия с 87 годишна история. Създаден е през 1935 г., първоначално като самостоятелна служба към Министерство на народното стопанство, а през следващата 1936 г. е преименувана в Институт за земеделски стопански проучвания. Първият директор е Янаки Моллов. Основната цел при създаването му е да извършва всестранни и задълбочени проучвания и подпомагане на земеделското стопанство в икономическо и социално отношение, с оглед подобряване условията на живот в българското село.

Историята на Института по аграрна икономика се разделя на четири основни периода.  Първият е до 1944 г., когато основната работа е насочена към подпомагане на земеделските производители с информация, чрез която да подготвят разчети, за да може българското земеделие да стане още по-силно и по-конкурентно.
След 1944 година има два периода – от 1944 до 1970 г. и от 1970 до 1989 г. Тогава са решавани други задачи – подпомагане на аграрния сектора и вземащите решения.

До 1989 г. и малко след това института е имал много клонове в областните градове. По това време в страната има централно планиране и института е имал изключително голяма роля, за да се правят разчети и планове, да се събира и обработва информация. Работата на учените в института е насочена към подпомагане, както на държавата, така и на отделните структури и производствени единици с цел вземането на правилни решения и извличането на  повече ползи.

Независимо от претърпените промени и трансформации, Институтът по аграрна икономика продължава да се развива и утвърждава като безспорен научен център в рамките на Селскостопанска академия. Извършва фундаментални научни и научно-приложни изследвания, обучителна и консултантска дейност по актуални проблеми в областта на аграрната икономика, стоковите пазари, управлението на хранителните вериги и развитието на селските райони. Разработва стратегии и национални програми, свързани с прилагането на Общата селскостопанска политика и други политики на ЕС.  Извършва анализи на изпълнението на стратегии, програми и мерки за развитието на земеделието, хранителната промишленост и селските райони и изготвя препоръки и предложения относно тяхната актуализация.
Мирослав Балчев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика