Начало >Добруджа >Криминални

Апелативният съд потвърди присъда на неправоспособен моторист, причинил смърт в ПТП в Добрич

06.06.2022 г. 15:35:10 ч.
/
Апелативният съд потвърди присъда на неправоспособен моторист, причинил смърт в ПТП в Добрич
Варненският апелативен съд потвърди ефективното наказание на мотоциклетист, предизвикал катастрофа със загинал възрастен пешеходец. С присъда на Окръжен съд – Добрич Радослав К. е бил осъден признат за виновен за това, че на 23.06.2018г. в Добрич е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 66-годишен мъж. 23-годишният тогава подсъдим е управлявал превозното средство без необходимата правоспособност. Той избягал от местопроизшествието. Първата инстанция му е наложила наказание „лишаване от свобода“ за 3 години и 4 месеца, след като подсъдимият се е признал за виновен.
Радослав обжалва присъдата пред въззивния съд, като поиска намаляването на наказанието, което да бъде условно. Прокуратурата и частните обвинители помолиха за потвърждаване на съдебния акт.
          За да се произнесе, Апелативният съд взе предвид фактите: На 23. юни 2018 г. пресичайки улица на път за работа, пострадалият бил блъснат от мотора. Подсъдимият скрил мотоциклета, хвърлил каската и се слял с хората, събрали се на местопроизшествието. Медицински екип констатирал смъртта на пострадалия. Човек от множеството посочил Радослав К. като причинител на катастрофата. Водачът не е притежавал свидетелство за правоуправление, а превозното средство било на баща му. Установено е, че непосредствено преди удара моторът се е движел с 68,26км/ч. Апелативният съд смята, че при  разрешената за пътния участък скорост от 50км/ч и своевременна реакция на шофьора, възможността за спиране преди мястото на удара е била напълно реална. Именно превишената скорост е причина за произшествието и последвалата смърт. Съдът обърна внимание и на липсата на свидетелство за правоуправление и бягството от местопроизшествието.
Въззивната инстанция отхвърли съпричиняване от страна на пешеходеца. Съдебният състав е категоричен, че смъртта му се дължи единствено на неправомерното поведение на подсъдимия. Навършените 23 години е трябвало да гарантират овладяването на импулсите, способността за обмисляне на последиците от действията и въздържане от постъпки, поставящи в опасност живота и здравето на останалите, се казва в съдебното решение. Според въззивния състав, подсъдимият е „следвало да има доблестта да остане на местопрестъплението и да поеме отговорност за действията си, както и съвест да не променя местопроизшествието и да не укрива улики“. 3 години и 4 месеца лишаване от свобода с оглед актуалността на транспортните престъпления в последните години, масовото незачитане на правилата за движение по пътищата, е единственото наказание, което е в състояние да подейства предупредилно за обществото и да подейства превъзпитателно на дееца.
          С тези мотиви Апелативният съд потвърди присъдата на Добричкия окръжен съд. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

Коментирайте
Подобни новини
Мъж е бил обгазен при пожар в апартамент в Добрич
Мъж е бил обгазен при пожар в апартамент в Добрич
Млада жена е задържана за шофиране след употреба  на амфетамин и метамфетамин
Млада жена е задържана за шофиране след употреба на амфетамин и метамфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин
Катастрофа между лека кола и мотоциклет по околовръстния път на Добрич
Катастрофа между лека кола и мотоциклет по околовръстния път на Добрич



Яндекс.Метрика