Бият лекари не само в Бърза помощ, това е ежедневие в „Пирогов”

05.12.2014 г. 08:50:00 ч.
/ ИА Добруджа
Бият лекари не само в Бърза помощ, това е ежедневие в „Пирогов”
225 нападения над лекари е имало само за изминалата година у нас. Последният случай е от преди няколко дни, който шокира много хора. „В България липсва държавност. Нападения има не само над лекарите от Бърза помощ. Това ежедневие и в „Пирогов". Хора, които не плащат - заплашват с бунт. Хора, които бият - заплашват с бунт. Именно това е липса на държавност", коментира пред Нова телевизия проф. Милан Миланов, лекар от „Пирогов".
По думите му преди няколко години срещу медиците е започнала целенасочена атака във връзка с лекарските грешки.
„Тези, които я започнаха, търсейки врагове, не осъзнаваха какво ще се случи. Не осъзнаваха, че ще се изчистим от това след десетки години, защото нарушението доверие води до тези събития", на мнение е проф. Миланов.
„Не искам да оправдавам колегите си в случаите на лекарска грешка. В огромна част от случаите е проблемна малко по-лошата квалификация, на лоши системни отношения вътре в системата и на създадено тежко напрежение между нашата гилдия и обществото. Това не се оправя от един път и ще трябват усилия", заяви още лекарят.
Според него каквито и наказания да бъдат направени, побоищата над медици няма да спре. Той отрече твърденията, че само роми бият лекарите, тъй като това се е случвало и с българи.
„Проблемът с причината за агресията спрямо нас е многопластов. Затруднен е достъпът на пациенти до здравеопазването ни като цяло, и най-вече до Спешна помощ. Причината за това е, че в системата има страшен хаос. Всеки пациент се преценява като спешен и това, за което ние настояваме от години, е да се въведат правила при приемането на спешните повиквания", обясни от своя страна д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.
„Отговорът е в новата концепция, която се приема от Министерството на здравеопазването, в която се говори за правила и въвеждането на алгоритми за работа. Нещо, което ще подобри качеството и бързината на оказваната от нас помощ", коментира д-р Кателиева.

Източник:Агенция "КРОСС"

Коментирайте
Подобни новини
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!Яндекс.Метрика