Начало >Добруджа >Култура

БКО - Добрич ще закрие концертния сезон с гост диригент Светлана Галианова

03.06.2023 г. 12:43:20 ч.
/
БКО - Добрич ще закрие концертния сезон с гост диригент Светлана Галианова
Български камерен оркестър – Добрич ще закрие концертния сезон 2022/2023 с гост диригент Светлана Галианова и трима солисти. Концертът ще бъде на 19 юни от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“.

Светлана Галианова е име добре познато на публиката в родния й град след няколко концерта с оркестъра в Добрич. В момента тя развива диригентската си кариера у нас и в чужбина и продължава академичното си образование в консерваторията в Атина – с пиано и ударни. Завършила е СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Добрич. От малка посещава уроци по пиано при музикалния педагог Йорданка Ковачева. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ гр. София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дебют като диригент прави с Академичен симфоничен оркестър (АСО) през месец ноември 2015 г. Като гост диригент  е работила със Симфониета Враца, Камерен оркестър „Дианополис“ Ямбол, Държавна Филхармония Шумен, а на родната сцена в Добрич се представи  в запомнящия се концерт през 2018 г. с Български камерен оркестър – Добрич, с когото изнесе още няколко концерта. От 2019 г. до 2022 г. е ръководител и диригент на Духов оркестър при Първа английска гимназия София и НЧ „Петър Берон“, а от 2020 г. до началото на 2022 г. е главен диригент в Камерна опера Благоевград. Активно участва и в майсторски класове по оперно – симфонично дирижиране при Гьоргу Рат във Флоренция, Италия с Оркестър „Маджио музикале“ през 2021, при Михалис Економу в Атина, Гърция с Филхармония Атина, също и в майсторски клас по пиано при Димитрий Туфексис в Болония, Италия, Асоциация Моцарт през март 2022 г. 

Проф. д-р Десислава Щерева завършва Московската консерватория „Чайковски”, където се дипломира в класа на проф. Зинаида Игнатиева. При нея завършва и двугодишна изпълнителска аспирантура. Има активна и разнообразна концертна дейност като солист и камерен партньор. Изявява се като солист на редица симфонични и камерни оркестри - Софийска, Пловдивска, Русенска, Плевенска, Бургаска, Шуменска филхармонии, камерен ансамбъл „Софийски солисти“, камерните оркестри в Добрич, Хасково, „Симфониета”  Варна, Перник и други. Лауреат е на международни и национални конкурси в България, Чехия, Италия, Словакия, Япония.
Понастоящем Десислава Щерева е професор в Катедра „Пиано“ на ТКДФ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и преподавател по пиано в департамент „Музика” в Нов Български Университет.

Далия Чолакова е родена през 2007 г. и е ученичка в НМУ „Любомир Пипков“ в класа по цигулка на Благородна Танева. Носител е на множество награди от национални и международни конкурси.

Ивайло Ангелов е виолист, свири и на мандолина. Роден е в гр. Ловеч. Първите уроци по цигулка получава от Фичка Попова и Асен Йосифов. Завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов”,  Русе с цигулка и виола. Работи в Габровския камерен оркестър, с който представя най-популярните класически виолови концерти. Участва и в квартет „Синтез“, с който свири и записва камерна и филмова музика от американски съвременни композитори. Канен и като виолист и в други камерни формации.

Програма:
Антонио Вивалди – Концерт №2 , оп.7 за мандолина и оркестър; Концерт №3, оп.3 за мандолина и оркестър;  Кратка симфония №1, До мажор
Солист Ивайло Ангелов - мандолина
Александър Танев - Юношески концерт за цигулка и струнен оркестър
Солист Далия Чолакова - цигулка
Йохан Себастиан Бах - Концерт за пиано и струнен оркестър № 1 в ре минор
Солист проф. Десислава Щерева - пиано
Три симфонии за мандолина и струнен оркестър

Билети от 14.00 часа в залата. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.

Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш в Добрич за периода 9 - 15 септември
Културен афиш в Добрич за периода 9 - 15 септември
Започна 27-ото издание на „Надежди, таланти, майстори“ (ВИДЕО)
Започна 27-ото издание на „Надежди, таланти, майстори“ (ВИДЕО)
Пленер „Хартията“ завърши. Вижте изложбата с над 50 произведения! (ВИДЕО)
Пленер „Хартията“ завърши. Вижте изложбата с над 50 произведения! (ВИДЕО)
Завършиха вечерните срещи от пленера „Хартията – Същност и намеса“
Завършиха вечерните срещи от пленера „Хартията – Същност и намеса“



Яндекс.Метрика