Начало >Добруджа >Регионални

Благодатна година за гроздето в Каварненско - добри добиви на плод, с добра захарност (ВИДЕО)

28.09.2022 г. 16:35:24 ч.
/
Благодатна година за гроздето в Каварненско  - добри добиви на плод, с добра захарност  (ВИДЕО)
Благоприятна като климатични условия се оказа тази година за гроздето. Радваме се на добра захарност, особено на белите вина, каза за медийна група „Добруджа“  Десислав Костов - управител на семейната фирма „Агродес АА“ ООД, чиито лозови масиви са в района на Каварна.
Той уточни, че гроздоберът е започнал на 6 септември и ще продължи още седмица - две. Добивите са средно между 900 кг и 1 тон от декар, отчете на финалната права на гроздобера Костов.
Началото е сложено с прибиране на гроздето от сортовете Шардоне и Мускат Отонел, а после е дошъл редът и на другите сортове. Сега започва и прибирането на гроздето от сортовете Сира и Каберне Совиньон. Отчитаме добри резултати като реколта. Единствено при сорта мускат има завишение на цената, в сравнение с миналата година. Това лято струва  1,50 лв. за килограм при 1,30 лв. през лятото на 2021 г. Всички останали сортове грозде се продават срещу 1,30 лв., както и миналата година, уточни Десислав Костов. Той отчете със задоволство, че „Агродес АА“ ООД продължава да се радва на добра клиентела. Да си купят от гроздето направо от лозята на фирмата край Каварненско  и тази година са отишли всички стари клиенти, а има и много нови, стана ясно от думите му.

Десислав Костов отчете и един сериозен проблем - все по-голямата липса на работна ръка. В кампанийната работа по прибиране на гроздето се включват все по-ниско квалифицирани работници - основно от ромски произход, при които е трудна организацията в работния процес. Затова пък се повишиха дневните им надници, поясни Костов.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община Тервел, дава висока оценка за  Медицинския център
Община Тервел, дава висока оценка за Медицинския център
Село Стефаново с нарушено водоподаване
Село Стефаново с нарушено водоподаване
Над 1,9 млн. лева за дейност „Чистота“ предвижда Община Добричка за 2023 г.
Над 1,9 млн. лева за дейност „Чистота“ предвижда Община Добричка за 2023 г.
Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на област Добрич през 2023г.
Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на област Добрич през 2023г.Яндекс.Метрика