Борисов отмени "реформата" на Горанов в МВР и обеща наказания за незаконния протест

04.11.2015 г. 15:36:15 ч.
/
Борисов отмени "реформата" на Горанов в МВР и обеща наказания за незаконния протест
Социалните придобивки на служителите в сектора по сигурността няма да бъдат пипани. Такава е очакваната развръзка от намесата на премиера Бойко Борисов в конфликта между финансовия министър, който предложи нови бюджетни правила за сектора от догодина, и недоволните полицаи, които поставиха държавата на колене с незаконния си протест във вторник, когато за няколко часа парализираха движението в центъра на София и по някои пътища на страната.
Борисов все пак заяви, че полицейските протести са недопустими и “всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще попадне под ударите на закона“.
Служителите на МВР, които снощи блокираха пътища, ще бъдат наказани, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов, който по-късно събра ръководството на СДВР, за да реши как ще се процедира с полицейското недоволство и за евентуални наказания за незаконните протести, които продължиха и в сряда с краткотрайно блокиране на гранични пунктове и пътища.
Няма да се отнемат никакви социални придобивки на служителите, заяви преди това Георги Костов след срещата при премиера с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова.
"Заповедта е да се спазват стриктно служебните задължения, първо. Второ, що се отнася до поводите за напрежение, категорично не следва да има такива. Социалните придобивки, които имат колегите, категорично остават, ограничаването на размера на обезщетение, което предлага МС касае хората, които ще дойдат тепърва в нашите редици", информира Костов.
Сегашните полицаи ще продължат да имат право на 20 заплати обезщетение при напускане на МВР, а намалението, което предлага финансовият министър Владислав Горанов за 10 заплати, ще важи само за новопостъпващите. Порционът няма да бъде намаляван и остава 120 лева, каза още Костов.
Единственият текст от първоначалните предложения на Горанов, който ще важи и за сегашните полицаи, е премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. Така добавката, която е 2% за всяка година върху заплатата месечно, но не повече от 40%, ще стане част от заплатата и занапред няма да се начислява.
По повод разликата, която ще се получи между възнагражденията на новопостъпилите и колегите им с по-дълъг стаж, Костов каза, че това е реформа, която е осъществявана и в други структури на държавната администрация и с течение на времето условията ще се уеднаквят за всички.
Порционът за храна остава същият. “Порционът се запазва, защото граничари, полицаи, които са на улицата, на дежурство нямат време да ходят да ядат и трябва да имат допълнително, нужно им е“, разясни в началото на правителственото заседание Борисов.
Отпуските се намаляват от 30 на 20 работни дни. Премиерът обясни, че това се въвежда заради “тарикати”, които имат натрупани отпуски и не ги ползват, а за това, което работят им се плаща като допълнителен труд. “Заради такива тарикати отпуските стават 20 дни. Като към днешна дата заварените ще си ги вземат, няма да се губят", каза премиерът.
Източник:mediana.bg

Коментирайте
Подобни новини
НАП и митниците започват физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"
НАП и митниците започват физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"
Министър Кондева: Стартира препоръчителната имунизация на бременни срещу коклюш
Министър Кондева: Стартира препоръчителната имунизация на бременни срещу коклюш
3,3 милиона българи пазаруват в Интернет
3,3 милиона българи пазаруват в Интернет
За изборни нарушения ще следи общо звено на прокуратурата, ДАНС и МВР
За изборни нарушения ще следи общо звено на прокуратурата, ДАНС и МВР



Яндекс.Метрика