Борисов с бомба: Ставаме износител на газ!

03.12.2014 г. 19:41:00 ч.
/ ИА Добруджа
Борисов с бомба: Ставаме износител на газ!
В "Силистар" и "Терес", има и много големи находища на нефт.България ще бъде износител на газ Това е коментирал министър-председателят Бойко Борисов на днешното редовно заседание на кабинета при обсъждането на точката от дневния ред, с която се дава разрешение за проучване и търсене на нефт и природен газ, подземни богатства в площта "Блок - 1-14 Силистар".
Борисов е категоричен, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе."Нашите огромни проблеми, на предишното правителство, дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море - "Хан Аспарух", и го взе голям европейски консорциум: "Репсол" - испанската, френската "Тотал" и австрийската "OMV".
По думите му България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Премиерът посочва още, че изграждането на интерконектори ще продължи.
"След няколко години България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим - и евтино електричество, евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ", прогнозира Борисов .
Той посочва още, че от находище "Галата" в момента страната ни покрива 10% от нуждите си.
"Искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още ще се възползва от природните богатства на България", коментира премиерът .
Той посочва, че с тези решения "ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион", с тези решения страната ще се яви на най-конкурентния и най-тежкия пазар - пазарът на газ в света.

Източник:frognews.bg

Коментирайте
Подобни новини
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!Яндекс.Метрика