Брюксел официално одобри новата програма за селските райони

20.05.2015 г. 16:04:39 ч.
/
Брюксел официално одобри новата програма за селските райони

След близо две години перипетии новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 най-после получи официално одобрение от Европейската комисия (ЕК). Това обяви в сутрешния блок на БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. И добави, че с интензивната комуникация с ЕК, екипът на агроинистерство е успял за пет месеца да изчисти 426- те забележки от първия изпратен в Брюксел вариант на програмата година. 

В рамките на две години Брюксел отхвърли поне четири варианта на програмата, което забави с година и половина европейското финансиране по проекти за развитие на земеделието и селските райони. Така от новия 7-годишен програмен период страната отново изгуби значително време за инвестиции. 
Параметрите

Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. е с общ бюджет 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства. По думтие на Танева в подкрепа на бизнеса в земеделието ще бъдат предоставени 1,111 млрд. евро, а 919 млн. евро са предвидени за инвестиции в околна среда и биопроизводство. 750 млн. евро от общия бюджет са насочени към подкрепа за развитие на публичната инфраструктура по подхода "Лидер".

На собствен риск

Министърът на земеделието и храните припомни, че още преди месец авансово бе отворена Мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства". Предварителното пускане на мярката, преди окончателното одобрение на програмата, е на собствен финансов риска на страната, за да не се губи време.

Във вторник стана ясно, че подадените проекти по мярката до тук са за почти 1 млрд. лв., а предвидения в настоящия прием бюджет е едва 150 млн. евро. Крайният срок за подаване на документи за купуване само на техника изтече на 18 май, като са подени заявления на стойност 531.32 млн. лв. Приемът на проекти за финансиране на строително-монтажни работи, трайни насаждения и др. ще приключи на 8 юни. Това е най-атрактивният инструмент за субсидиране на стопанствата по ПРСР, защото чрез него се финансират купуването на нова техника и модернизация на фермите. Това налага процедура по ранкиране на проектите при класиране по критерии."Интересът към мярката е изключително голям. Ще има класиране и ще има бенефициенти, чиито заявления няма да да се одобрят", презастрахова се Танева. До края на годината инвестиционната мярка ще бъде отворена още веднъж.

В момента тече процедура за приемане на Наредба по Мярка 6.1 - "Стартова помощ за млади земеделски производители", насочена към младите фермери, която по план трябва да бъде отворена в края на месец юни.  До края на годината ще бъде отворена и Мярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти".  
Снимка:www.agrotv.bg
Източник:Община Тервел

Коментирайте
Подобни новини
Експерти от НАП разясниха на черешопроизводители как да декларират реколтата
Експерти от НАП разясниха на черешопроизводители как да декларират реколтата
3000 души с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства
3000 души с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства
Военната прокуратура с втори оглед на автомобилите от катастрофата край Аксаково
Военната прокуратура с втори оглед на автомобилите от катастрофата край Аксаково
Правителството осигурява общо  80 млн. лв. за възнагражденията в държавните висши училища
Правителството осигурява общо 80 млн. лв. за възнагражденията в държавните висши училища



Яндекс.Метрика