БСП и ИТН преговаряха: Не искат избори, а правителство

20.07.2022 г. 16:44:06 ч.
/
БСП и ИТН преговаряха: Не искат избори, а правителство
Мандатоносителите от БСП и депутатите от парламентарната група на "Има такъв народ" проведоха разговори за реализиране на третия мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на настоящия парламент.

Преди началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че поставят на масата за преговори ясни условия, ангажираност към проблемите на обществото, като избори в настоящия момент не са необходими: "Нямаме никакво намерение да губим време с напразни преговори и имитация на преговори. Просто трябва да си кажем днес: да, ще правим или не - няма да правим, и да се знае, че отиваме на избори. Затова ви моля за следното - първо да кажете вашата позиция, бихте ли искали сериозно и твърдо да опитаме да направим правителство. Второ - ние предлагаме това правителство на първите ни разговори да стъпи върху програмата, която ДБ, ПП и ние съставихме за първия мандат", коментира Нинова.

Тошко Йорданов и Ива Митева от "Има такъв народ" заявиха, че се обсъжда управленска програма, която покрива почти всичко от коалиционното управление досега. От ИТН не виждат съществени различния и са готови на разговори с БСП. Те отбелязаха също, че избори за момента не са необходими: "Твърдо заявяваме, че да, ние сме готови на разговори, на конструктивни разговори. Нашето последователно и категорично мнение е, че избори в момента не са необходими. Че изборите няма да доведат до по-добри резултати - напротив - изборите ще задълбочат кризата. И наистина, изходът от едни такива избори може би ще е още едни следващи избори. Затова, ако сме отговорни политици, трябва да направим всичко възможно, което зависи от нас, загърбвайки егото си, за да направим така необходимото да се стигне до кабинет, запознати сме с програмата", каза Ива Митева.

Срещата приключи без сериозни различия по управленската програма и с инициатива за нови законодателни промени. Първи коментираха от ИТН, които заявиха, че искат обществено обсъждане и приемане на процедурни правила за шефа на  Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). От партията заявиха още, че по принцип не са против номинацията на настоящия вътрешен министър Бойко Рашков, но държат да бъде обявена процедура, по която могат да бъдат предлагани и други кандидати за шеф на Комисията.
От ИТН предлагат спешно приемане на законите за личната помощ, за висшето образование и законът за радиото и телевизията.

От партия "Има такъв народ" заявиха още, че имат съвпадение по почти всички точки от управленската програма, която вече беше договорена в опит за кабинет с първия мандат. Ще бъдат направени обаче нови предложения по програмата, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

На срещата не е бил обсъждан състав на Министерски съвет. Станислав Балабанов от подчерта, че БСП трябва да направи така, че да предложи министър-председател.

Попитан дали партията му остава против номинация на Асен Василев за премиер, Тошко Йорданов отговори, че ще се произнесат, след като има официално предложена кандидатура: "До момента в който няма сложено име на масата, не мога да ви кажа дали е приемливо, или не. Със сигурност има имена, които няма да са приемливи, ще има имена, които са приемливи. Да видим какво ще се случи".

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Ненова определи срещата с ИТН като обнадеждаваща.

Законът за КПКОНПИ влиза на първо четене още днес на Правна комисия стана ясно от изявлението на Нинова. Тя каза, че разговорът с ИТН е "обнадеждаващ" и се работи за създаване на "антикорупционно мнозинство" в Народното събрание.

БСП ще проведе среща с ДБ и независимите депутати в утрешния ден, с което ще затвори първия кръг от преговорите при опита си да състави кабинет.
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
С близо 70% са поскъпнали твърдите горива за отопление
С близо 70% са поскъпнали твърдите горива за отопление
Пиян шофьор прегази и уби полицай край Стралджа
Пиян шофьор прегази и уби полицай край Стралджа
МВнР призова да не се пътува до Русия, българите там да напуснат
МВнР призова да не се пътува до Русия, българите там да напуснат
Росен Христов: България ще обяви търг и за тръбен природен газ
Росен Христов: България ще обяви търг и за тръбен природен газЯндекс.Метрика