България в Шенген - въпросът не е само технически, предупреждава Крум Зарков

09.08.2022 г. 14:25:38 ч.
/
България в Шенген - въпросът не е само технически, предупреждава Крум Зарков
Пет приоритета си поставя Крум Зарков в мандата си като служебен правосъден министър. На пресконференция пред журналисти Зарков посочи, че приоритетите са реалистични и необходими, като трябва да бъдат изпълнени сега, защото имат важни практически последици.

Това са приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, измененията в Закона за съдебната власт, чрез които на европейските делегирани прокурори се предоставя администрация, крайно наложително е да се направи решителна крачка за реализиране на проекта за нов затвор, създаване на Съвет за криминологични изследвания към Министерство на правосъдието и влизането на България в Шенген.
Крум Зарков е в непрекъснат контакт със служебния вътрешен министър по темата Шенген. Той е сигурен, че всички забавяния ще бъдат преодолени до идването на проверката. Припомняме, че през септември се очаква поредната проверка от ЕС за техническата готовност на страната ни.

Въпросът за Шенген не е въпрос само за техническата подготовка, уточни служебният правосъден министър.

Припомняме, че с влизането в Шенгенското пространство страната ни ще стане външна граница на зоната, което придава съществено значение на спора между държавата и частната фирма "Евролаб 2011" по въпроса кой трябва да осъществява контрола върху внасяните стоки на ГКПП "Капитан Андреево", който беше подхванат от кабинета "Петков" и продължен от служебното правителство на Гълъб Донев.
Като аргументация по приоритетите Зарков посочи, че политическите сътресения не трябва да се отразят на приемането на законите за Плана за възстановяване и устойчивост. Нямаме време за губене, предупреди той.

Министерският съвет да предостави на ВСС сграда за европейските делегирани прокурори, настоя Зарков.

България отчаяно се нуждае от нов затвор. Би било грехота да се изпусне възможността за изграждане на нов затвор и да не се възползваме от норвежкия механизъм, изтъкна Крум Зарков.

За да се изпълнят приоритетите, е създаден екип в Министерство на правосъдието. За тази цел заместник-министри на правосъдието ще са Мария Павлова, която ще отговаря за изграждането на затвора, Юлия Ковачева ще е ангажирана с първия приоритет за законите по Плана, Емил Дечев ще има отговорност за функционирането на дирекция "Българско гражданство", а за началник кабинет е назначена доц. Мирослава Манолова.

Ще работим в ритъм, компетентно и прозрачно, увери още Крум Зарков.
 
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика