Цената на бензина скача, всички депутати недоволни, КЗК проверява

21.06.2022 г. 12:41:08 ч.
/
Цената на бензина скача, всички депутати недоволни, КЗК проверява
Повишаването на цените на горивата продължава и затова Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) следи процесите на пазарите на горива.
Това заяви Надя Минчева от КЗК по време на заседанието на постоянно действащата подкомисия в парламента във връзка с продължаващата тенденция за покачване цените на горивата. Целта на комисията е да се покаже, че България като държава не участва в купуването на петрол и в продажбата на горива, а всичко това се случва от страна на частния сектор.
Това, което наблюдава КЗК за поскъпването на цената на горивата в България, а в чужбина е обсъдено на предходна среща на проверяващия орган за пазари, на които цената е видима от всички. Не е нужно да се влиза в тайни договорки, за да се определя цената на горивата. Основният елемент за поскъпването на горивата е видим за всички, изтъкна тя.
"Когато се вижда такъв ценови паралелизъм на цената на горивата как можем да реагираме? В такъв случай трябва да има тайна уговорка или някакво споразумение между участниците на пазара и да е резултат от договорка или споразумение. Ние трябва да имаме информация за това, за да можем да се намесим адекватно, да образуваме производство и да установим нарушение. В момента има едно такова образувано производство през март месец, когато КЗК се самосезира за евентуален картел между "Сакса" и "Инса ойл", което може да представлява тайна договорка на пазара на горива", категорична бе Минчева. 
Проблемът с горивата не е толкова от скоро, защото когато започна ковид кризата, цената на едро на горивата не е намалена по веригата. Още тогава КЗК образува производство срещу "Лукойл Нефтохим", защото има натиск срещу търговците на горива. КЗК има твърдения за извършени нарушения от страна на "Лукойл Нефтохим". 
Наблюдават се и нови елементи на поведението на "Лукойл Нефтохим" - не дават в срок оферта за цена в заявени количества, каза представителят на комисията. КЗК няма информация България да участва при завишаване цената на горивата или да влияе по някакъв начин върху тях.
Надя Минчева обяви, че ще е доволна, ако предложенията на КЗК за цените на горивата, давани през годините намерят приложение. Предложенията за електронна платформа за складовата наличност на горива е адекватно предложение за електронизация на процесите, допълни тя.
Твърденията на КЗК за горивата предизвикаха реакцията на народните представители. От своя страна депутатът от Демократична България Мартин Владимиров заяви, че ако има повече конкуренция, прозрачност и информация на пазара на горивата, това би довело до спад на цените им.
Александър Иванов от ГЕРБ добави, че трябва да се даде достъп до повече участници в пазара на петролни продукти и горива.
Бившият министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев каза, че се зарадвал, че ще има такава подкомисия за горивата с аргумент - защо се покачва цената на горивата. Подобен скок в цената на горивата няма и за съжаление сме се събрали в подкомисията да си обясним как всичко е наред, разкритикува Добрев.
"Виждаме лобизъм от страна на правителството в полза на "Лукойл". Правителството отиде в ЕК да иска изключение в полза на "Лукойл", за да може да купува евтин руски нефт", подчерта той.
Ако ще плащаме скъпи горива, защо да лобираме пред ЕК за евтиния и некачествен уралски нефт, вместо да използваме качествено гориво, удивен е Добрев.
Румен Гечев от БСП заяви, че не е доволен от работата на КЗК. Проверихте ли трансферните цени на петрола, запита червеният депутат. 12 години защо не разрешихте проблемите с данъчните складове. Ядене и пиене заедно, ходене на лов, купуване на къщички в Барселона, заяде се Гечев с депутатите от ГЕРБ.
Гечев добави, че акцизът на горивата у нас са на дъното. В Холандия е над 800 евро на тон, а тук са около 300 евро, сравни депутатът от БСП.
От Агенция "Митници" заявиха, че няма да позволят на пазара да бъде реализиран и един литър гориво, което не е обложено с акциз. По отношение на ценообразуването на цената на горивата, Агенция "Митници" няма отношение. Агенцията не наблюдава нарушения при събиране на акциза.
 
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика