Начало >Добруджа >Регионални

Чакан от фермерите дъжд беляза откриването на Ден на полето край с. Попгригорово (ВИДЕО)

40 фирми участват в третото издание на тридневната демо платформа, която включва и вечерни концерти
24.07.2024 г. 11:25:29 ч.
/
Чакан от фермерите дъжд беляза откриването на Ден на полето край с. Попгригорово (ВИДЕО)
Така желаният от земеделците дъжд в сушавото лято беляза вчера официалния старт на третото издание на демо платформата „Ден на полето”, което се провежда в землището на село Попгригорово. Домакин на събитието, чиято програма продължава днес и утре, е агрофирма „Статев”. Организатор е Добруджански съюз на зърнопроизводителите, с председател Радостина Жекова, който е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Събитието откри Илия Проданов – председател на НАЗ. Щастлив съм да открия третото издание на Ден на полето  - проява, която събира земеделски производители, колеги и приятели. Той благодари на Радостина Жекова и Добруджански съюз на зърнопроизводителите, които организират тридневния специализиран форум. Проданов коментира и тежкия период с пожарите, които обхванаха страната и благодари на колегите си, които се отзоваха на призива на НАЗ за помощ към пострадалите земеделски стопани под формата на зърно, слама, сено. Той отчете и активната им помощ за справяне с пожарите по места в страната. Още един сериозен пожар има в България и той е в МЗХ. Заради създалата се ситуация в последните седмици в страната, НАЗ поиска оставката на зам.-министъра на земеделието и храните, заяви Проданов. Думите му бяха прекъснати от дъжда, който предизвика усмивки на лицата на всички уважили официалното откриване на проявата.

За да поздрави присъстващите на сцената, въпреки дъжда, се качи и Радостина Жекова, която също не скри радостта си от знаковия валеж при старта на проявата и пожела успех на всички участници и гости на Ден на полето 2024  край Попгригорово.

Тази година в демо платформата край Попгригорово участват 40 фирми. Акцент в представянето като земеделски култури са хибриди слънчогледи и царевици. На вниманието на посетителите са  препарати за растителна защита, торове, машини. Още в първия ден се проведе демонстрация на машини и прикачен инвентар, в следващите дни предстоят още много полезни демонстрации и много забавление, каза Радостина Жекова.

Участниците и гостите на проявата бяха поздравени и от кмета на община Добричка Соня Георгиева, Костадин Костадинов – председател на Българска аграрна камара и Десислава Иванова – директор на Областна дирекция „Земеделие” - Добрич.

Община Добричка е домакин на Ден на полето за втора поредна година. Едно събитие, което се надгражда и е символ на единство и сътрудничество. Нека е успешно това издание и за участниците и за гостите, каза на откриването кметът на община Добричка Соня Георгиева.

Дъждът, който разведри обстановката, не е сериозен, но все пак дава надежда на стопаните в тази суша, заяви агробизнесменът Недялко Статев - домакин на Ден на Полето 2024 край Попгригорово. Важно е да има такива форуми, не само заради фермерите, а и за да могат децата ни да видят същността на работата на един земеделец, коментира той.

Агробизнесменът каза още: „Слънчогледът е издръжлив на суша и от тази култура ще има някакви добиви, но при царевицата ситуацията е много по-лоша и при някои видове се очаква нулев добив. Надеждата ни е да има възвращаемост поне на първоначалните разходи. Постоянно скачат цените на семена, торове, горива и увеличава се и разходът за заплати. Около 160 лв. на декар са разходите при царевицата  тази година. Около 140 лв. на декар за разходите при пшеницата. Хубавото е, че средният добив за нашето стопанство е около 630 кг от дка. Към момента можем да говорим за цена около 330 -350 лв. за тон пшеница. Фактът, че реколтата при някои култури е добра, а от други - не, е логично това да рефлектира и върху рентите. Няма как рентата да е фиксирана, защото са плаващи и приходите. Затова според сезона тя трябва да е между 40 и 60 лв."

Програмата продължи до късно с изпълнения на танцов клуб "Жътвари" и певческа група "Жътвари", последвани от гласове на Добрич Ивайла Михайлова, Максим Панайотов и Димитрина Германова. 

Припомняме, че програмата на Ден на полето всеки ден завършва с концерт. Тази вечер на сцената от 20,00 ч. ще се изявят Борис Солтарийски и музиканти от Ку-ку бенд. През деня ще има много прояви, насочени към децата, демонстрации на машини и презентации на различни актуални за земеделците теми.

​Репортаж на Галина Бозукова и Михаил Михов



Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Топ инструктори от САЩ, Испания и Великобритания с мастър клас на зумба фестивала в Балчик (СНИМКИ)
Топ инструктори от САЩ, Испания и Великобритания с мастър клас на зумба фестивала в Балчик (СНИМКИ)
108 години от Добричката епопея отбелязаха на Мeмориала край Козлодуйци (ВИДЕО)
108 години от Добричката епопея отбелязаха на Мeмориала край Козлодуйци (ВИДЕО)
Община Добричка отбеляза тържествено годишнината от Добричката епопея на Мемориала край Козлодуйци (ВИДЕО и СНИМКИ)
Община Добричка отбеляза тържествено годишнината от Добричката епопея на Мемориала край Козлодуйци (ВИДЕО и СНИМКИ)
Празнично настроение днес в три села от община Добричка (СНИМКИ)
Празнично настроение днес в три села от община Добричка (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика