Чрез йога виждаме света като добро кътче за живот

18.08.2014 г. 10:44:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Чрез йога виждаме света като добро кътче за живот
Антония Каменова е инструктор по йога. Тя свързва живота си с древната философия още в ученическите си години, докато изучава тайните на каменоделството в професионалната гимназия по каменообработване в Кунино, Врачанско. По йогата я пали нейна преподавателка по литература. От 13 години древната философия присъства неотменно в делника й – тя е начин на живот, мислене и като цяло на съществуване.
От една година насам Антония Каменова преподава и аеро йога. Практика, която е пъстра палитра от познатите йога асани, но прибавя към тях изкуството на баланса, умението да поддържаме равновесие в неустойчива среда. Какво е йога и какво не е? Как ни променя и какви са реалните ползи от нея? За баланса духовност - материален свят, разговаряме с Антония Каменова
Какво е йога?
Йога е дисциплината на тялото, ума и духа. Развиване и осъзнаване на връзката ни с нас самите и със света около нас.
Йога е всичко онова, което ни кара да се събудим и да опознаем себе си, кои сме, какъв е смисълът на живота и къде е нашето място в него.
Йога ни кара да бъдем осъзнати. Да овладяваме негативните аспекти в нас и да развиваме положителни качества.
В превод от санскрит ЙОГА, означава "съединение", "съюз" "връзка" от най-вътрешното до най-външното. И така в най-общ смисъл Йога е съюз и интеграция на всички аспекти на нашето човешко същество. Когато го няма това съединяване, ние се чувстваме отделени от самите себе си и това създава болката.
Йога не е спорт, няма конкурентен елемент, тук няма скала за измерване на постигнатото.
От колко време се занимавате с йога? Защо се обърнахте към нея? Какво ви провокира - болест, интерес, любопитство?
Аз лично се занимавам вече 13 години с йога. Както в повечето случаи става, човек е провокиран от нещо, за да поеме този път.
Първо, да наблегна на това, че аз от тийнейджърка съм търсила различното. Имах нужда да спортувам, но не точно стандартните физически упражнения. Занимавах се с каланетика, аеробика, фитнес, стречинг и какво ли още не, но в момента, когато попаднах на курс по йога, веднага бях сигурна, че това е моето. Аз от 15 годишна се отделих от семейството си. Учих и живеех далеч от Добрич. Много голям интерес предизвика у мен учителката ми по литература, от София, която ми преподаваше в художествената гимназия. Тогава бях на 17-18 години.Тя практикуваше йога и минаваха часове в разговори за тази източна философия. Може би към това търсене са ме тласнали и взаимоотношенията с връстниците ми, болките, които по-късно се появиха в гръбнака и се засилваха все повече от преживян дълбок стрес. Всичко това ме караше да трансформирам мислите си, поведението си, емоциите осъзнаването си.
Какво се промени в живота ви с тази практика?
Всичко! Започнах да гледам на света, като на едно добро кътче за съществуване, където съм дошла, за да си уча уроците. Като всеки ученик, не винаги съм достатъчно подготвена, но това не е трагедия. Просто на моменти се връщам в предходния клас, за да се усъвършенствам, за да затвърдя знанията си и по-подготвена да мина нагоре.
Научих се да не приемам неуспеха си като провал, а като урок, през който трябва да премина, за да вървя осъзната напред.
Научих се да не приемам хората, които застават срещу мен като врагове, а като мои учители, защото те ми тълкуват теоремата на живота, по начина по който те я виждат. И по този начин аз виждам и другата гледна точка.
Какви са реалните ползи от йога в съвременното общество, практикувана в материалният и високо технологизиран свят?
Съвременният човек е обездвижен, живее и работи под силен стрес, фокусирането му в оцеляването го кара да трупа много негативи, поддава се лесно на емоции, на лоши намерения и негативни мисли, които като в огледало се връщат към него с тройна сила.
Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт.
Какви хора привлича йога? До колко те са осъзнати за философията й? Какви са мотивите, подтикнали ги да ви потърсят?
Според мен, хората, които посещават йога практиките, са два типа. Хора, които идват от интерес или защото е "модерно", и тези, които търсят себе си, искат да хармонизират отношенията си с околните, имат здравословен проблем или са психически натоварени. Щом един човек е решил да прекрачи прага на залата, това означава, че той иска нещо да промени, а дали това ще се случи, е негов личен избор.
Има ли противопоказания за практикуващи тази философия?
Не ми се иска да говоря за тези студия, в които инструкторите не са квалифицирани и провеждат заниманията, учейки се от интернет. Има и такива.
Разбира се, че в началото хората трябва да минат през някаква подготовка, защото само книгите не са достатъчни. Когато усвоят правилните позиции на тялото, тогава и сами ще правят асаните у дома.
Аз лично съм преминала през подготовка в индийски ашрам и руската школа, за енергийни практики, която е една от най-добрите в света. Присъствала съм на йога фестивали в Атина, Сърбия и остров Бали.
Какви промени настъпват във Вашите курсисти след продължителни занимания?
Първото нещо, което се променя у хората, е начинът на мислене. Имат различно отношение към заобикалящия свят. Чувстват се тонизирани. Здрави са. Осъзнавайки тази философия, те поддържат телата си чисти не само физически, но и емоционално и ментално. Това става за тях начин на живот.
Вие преподавате и въздушна йога. Каква е спецификата на въздушната?
Йога е полезна за всички. Тя не вреди. Но пак казвам, че йога не е гимнастика, тя е движение, дишане, хранене, философия, начин на живот. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите, с времето се появяват болести и дискомфорт.
Стилът – аеро йога е познат по света – той съчетава пъстра палитра от познатите йога асани, но прибавя към тях изкуството на баланса, умението да поддържаме равновесие в една неустойчива среда.
Практиките по въздушна йога дават възможност за работа с цялото тяло, ума и чувството за координация. Заниманията се провеждат в хамаци във въздуха и на земята. Когато се работи с люлката, се балансират всички системи в организма.
Техниката при изпълнение на упражненията е достатъчно ефективна за цялата мускулатура, като същевременно се избягва опасността от травми. В практиките са включени дихателни упражнения и релаксация, които се изпълняват във въздуха. Гръбнакът се отпуска и удължава по естествен начин, чрез висенето. Асаните са правят много по-лесно във въздуха, поради гравитационното земно привличане, прешлените се освобождават и разтеглят.
Аз, лично, имах голям шип на шийните прешлени, който ми създаваше голям дискомфорт, изтръпваше ми цялата ръка, дори и главата. В йога на хамака шипът изчезна за 6 месеца. Вече липсва на рентгеновите снимки.
В Добрич само аз предлагам занимания по аеро йога и препоръчвам на всеки да опита, поне един път да полети. Това е уникално изживяване.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика