Начало >Добруджа >Регионални

Цирк в „Двореца“: От ботаническата градина не допускат хора до сватбен ритуал, докато не платят такса (ВИДЕО)

15.05.2023 г. 16:24:16 ч.
/
Цирк в „Двореца“: От ботаническата градина не допускат хора до сватбен ритуал, докато не платят такса (ВИДЕО)
Нерешеният конфликт между Културен център Двореца и Университетската ботаническата градина в Балчик, който продължава от години, вече започва да влияе негативно не само на туристопотока, но и на организираните там събития, включително и провежданите ритуали – сватбени и други. А такива на това красиво място, се провеждат непрекъснато през летните месеци. Голяма част от младоженците са и чужденци.
През последните две седмици се стигна до ескалация на напрежението, след като представители на Ботаническата градина отказват да допуснат до храма и Нимфеума присъстващи на два ритуала – кръщене и брачна церемония. Мотивът, че за да стигнат до там, се преминава през собственост на ботаническата градина и трябва да бъде заплатено.
За да предотвратят по-сериозен конфликт, от „Двореца“ са се обърнали към управителя на ФСБ СОД Георги Панов за засилена охрана. Самият той  лично бе на място вчера, за да помогне на своите служители. Първоначално касиерка от ботаническата градина отказа да допусне гостите на тържеството, докато не си заплатят, като си позволи да използва и груб език. В крайна сметка с помощта на охранителната фирма, празнуващите бяха допуснати до ритуала. 
Проблемите в „Двореца“ са ясни от много години. До скоро не ни изненадваха, докато не разбрахме, че има издадена заповед на ректора на Софийския университет да се събират средства от всички хора, влизащи в Двореца, дори и тези, които участват в събития там, обясни за медийна група „Добруджа“ Панов. Той обясни, че преди седмица не са били допуснати хора, които е трябвало да правят кръщене. Нещата са ескалирали и тези хора са се обадили на тел. 112. Едва след пристигането на полиция, хората са допуснати. Разбрах, че се е създала организация, за предвидената за 14 май сватбена церемония, присъстващите да не бъдат допускани, ако не са си платили вход. Всеки трезвомислещ разбира какво може да стане ако 50-60 сватбари, които подкрепят младоженците, някой реши да ги спре и да не ги допусне до мястото на сключване на гражданския брак.
Това беше голям проблем и аз бях подготвен да го решим по най-добрия начин. Бях с малко повече хора охранители там по молба на „Двореца“, за да осигурим достъп на хората и да не допуснем ексцесии. Успяхме да не допуснем приятелите на младоженците да се саморазправят с охранителите и градинарите на ботаническата градина, които бяха умишлено събрани там. Странно как и касиерката беше на място, където по принцип няма каса. Тя не допусна дори и мен, а това е работното ми място – моето и на моите служители, каза още шефът на охранителната фирма, като призна, че е било видимо недоволството на хората от сватбата.
Аз носех със себе си решение на Министерски съвет, в което е записано: „Задължава Софийския университет да осигури безпрепятствен достъп до всички сгради на Двореца. Помолих касиерката да осигури достъп, тя се държа доста нагло, аз я отместих и всички сватбари влязоха и мероприятието премина както трябваше. Касиерката се оплака, че срещу нея е упражнено насилие и извика полиция. След като полицаите се запознаха със ситуацията й предложиха да не възпрепятства нашата работа и после проблеми нямаше, каза Панов. Той обаче посочи, че всяка седмица в Двореца има насрочени сватбени церемонии и проблемът „виси“. Той съобщи, че от страна на директора на „Двореца“ има подадена жалба до окръжната прокуратура. Самият Панов е запознал с казуса областния управител, който е бил наясно с проблема, като вече е изпратил писма до Министерския съвет и министъра на културата. Той също е доста разтревожен от това, което може да стане, коментира Панов.
 
Беше ми изключително неприятно днес, но не само днес. Случва се за пореден път гости на събитие в Нимфеум. Бяха спрени на входа и бяха изнудени да си заплатят такса, за да влязат до мястото на събитието, заяви зам.-директорът на ДКИ КЦ Двореца Христина Атанасова. Тя припомни, че има решение на Министерски съвет от 2010 г, с което всички сгради всички сгради в архитектурно-парковия комплекс се управляват от Министерство на културата чрез Културен център Двореца. Година по-късно с друго решение земята в част от имотите на „Двореца“ е дадена на Софийския университет единствено да развива научна дейност. Оказва се, че те желаят да получават такси за това, че хората вървят по земята. Това, че земята им е дадена за управление не означава, че ние нямаме право на достъп до нея, напротив – изписано е в решението на МС. Ние внасяме всички приходи от нашата дейност в държавния бюджет, посочи Атанасова.
Тя сподели, че предишната седмица при провеждане на кръщене, се е стигнало до още по-грозни сцени, включително бутане и блъскане на служители. Заради ситуацията гостите извикаха Полиция.
Освен, че гостите са потресени от видяното, това рефлектира върху реномето на това място, посочи Атанасова.
 
Проблемът е, че се използва територия на Университетска ботаническа градина, за което не се заплаща наем. Искаме гостите да бъдат уведомени, че ако ползват територията на ботаническа градина, трябва да си заплатят съответната такса, обясни от своя страна Дияна Гунчева от Университетска ботаническа градина.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Позиция на кмета на Община Добричка относно произвеждането на местен референдум на 27 октомври 2024
Позиция на кмета на Община Добричка относно произвеждането на местен референдум на 27 октомври 2024
Информационна кампания за полуляризиране на електронното здравно досие ще се проведе на 24 септември в Г. Тошево
Информационна кампания за полуляризиране на електронното здравно досие ще се проведе на 24 септември в Г. Тошево
Жителите на  с. Селце, община Каварна ще отбележат своя събор с турнир по конен спорт
Жителите на с. Селце, община Каварна ще отбележат своя събор с турнир по конен спорт
В ХГ „Христо Градечлиев“ в Каварна бе открита изложба на Христо Янев
В ХГ „Христо Градечлиев“ в Каварна бе открита изложба на Христо Янев



Яндекс.Метрика