Д-р Розалина Брайкова: Засиленият контрол на храните в магазините ще продължи до 18 април

02.04.2014 г. 11:13:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Д-р Розалина Брайкова: Засиленият контрол на храните в магазините ще продължи до 18 април
Проверките, които извършват инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са постоянни. Те са насочени както към големи търговски вериги и производители, така и към малки такива. Констатираните нарушения са от различен тип, но най-често срещаните са свързани с неспазване на редица нормативни изисквания, неправилно етикетиране, годност на храните, проблеми с хигиената, липса на здравни книжки и други. Културата на потребление и предлагане вече е на друго ниво, казва д-р Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция на БАБХ.
Седмици преди Великден, какъв контрол осъществява Агенцията по безопасност на храните в търговската мрежа?
Проверките във връзка с великденските празници ще започнат от началото на април с акцент върху козунаци, яйца, агнешко месо. Има издадена заповед на изпълнителния директор на агенцията. Проверките ще продължат до 18 април. На проверка ще подлежат още и пресни плодове и зеленчуци и всичко, което традиционно се слага на празничната трапеза за Великден.
Не са малко случаите, в които хората се оплакват от алергични реакции провокирани от различни подобрители и оцветители. Как се осъществява контрола в тази насока и как хората могат да бъдат предупредени?
Съдържанието на такива добавки в храните се контролира от нас по мониторингова програма. За миналата година, от всички изследвани храни, взети от производители и в търговската мрежа, не сме установявали отклонения. Хората трябва да знаят, че когато си купуват козунаци с неестествено жълт цвят, в продукта има добавен оцветител. В такива случаи е редно да се подаде сигнал. За целта на тяхно разположение е горещия телефон на агенцията, както и тук в Добрич на 058/602-053. Сигналът може да бъде подаден и в писмен вид по електронна поща, както и на място при нас. Важното е сигналът да не бъде регламентиран.
Проверки се извършват и в големите търговски вериги. Нарушенията там не са по-различни и не са повече в сравнение с тези, които се констатират на останалите места.
Кои са най-честите злоупотреби от страна на производители и търговци, на които се натъкват вашите инспектори?
Повечето нарушения се наблюдават в търговската мрежа и по-малко при производителите. Те са свързани основно с предлагане на храни с изтекъл срок на годност, но това са храни в ограничени количества, както и неводене на дневници, неспазване на хигиена в обектите, липса на здравни книжки, неправилно етикетиране и неспазване условията за съхранение на храните. Нарушенията се срещат във всички видове обекти – както малки, така и големи.
Важно е хората да си купуват храни от регламентирани обекти за търговия. Преди великденските празници припомням, че яйцата в търговската мрежа са от проверени производители и доставчици, защото често попадаме на случаи на нерегламентирана продажба на яйца. Те обикновено не се предлагат в търговски обект.
Около 20 са сигналите, които са постъпили в дирекцията от началото на годината. Нарушенията са в посока нерегламентирана продажба, липса на добра хигиена, храни с изтекъл срок на годност.
Имат ли вече повишена култура на потребление и контрол?
Много е важно хората да четат това, което пише на етикетите. Това е така нареченият информиран избор. Прави впечатление, че вече хората го правят все повече и по-често. Четейки етикетите, ако забележат нещо нередно, те подават сигнали при нас. Така процесът е двустранен. Контролът от страна на агенцията е непрекъснат и двустранен.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Иванова – по пътя към космоса и звездите
Татяна Иванова – по пътя към космоса и звездите
Теодор Ставров – реклама на доброто
Теодор Ставров – реклама на доброто
Веселин Димитров: Държим на аудиторията си и информацията, която й поднасяме
Веселин Димитров: Държим на аудиторията си и информацията, която й поднасяме
 Д-р Мариян Ананиев: Нужен е управленски кураж за непопулярни мерки в здравеопазването
Д-р Мариян Ананиев: Нужен е управленски кураж за непопулярни мерки в здравеопазванетоЯндекс.Метрика