Да се изчака КС за шестата поправка на Конституцията преди финализирането на работата по ЗСВ

30.05.2024 г. 13:12:54 ч.
/
Да се изчака КС за шестата поправка на Конституцията преди финализирането на работата по ЗСВ
Прокурори призоваха Министерството на правосъдието да изчака произнасянето на Конституционния съд по шестата поправка в основния закон, преди да финализира работата си по новия Закон за съдебната власт. 

Това стана по време на организираната от ведомството дискусия  по проектозакона, изготвен от предишния екип на министерството. 

Проектозаконът следва именно новите норми в Конституцията, според преходните и заключителните разпоредби, които в много спешен порядък в края на миналата година депутатите от 49-ото Народно събрание приеха. 

До края на юни нов Закон за съдебната власт и още няколко нормативни акта, свързани с тези промени, трябва да са законодателен факт. Това би отпушило процедурите за избор на нови Висш съдебен и Висш прокурорски съвет.

Министър Павлова с призив: Новият Закон за съдебната власт да бъде добре обмислен и обсъден

Преди призивите да се изчака все пак Конституционният съд, Мария Павлова обясни, че това няма как да се случи, още повече че не е ясно в какви срокове той ще съобщи своето решение. Затова екипът й няма да чака, а ще работи по подобряването на проекта. 

По думите ѝ, основните критики са свързани с предвидения модел за конкурсите, атестирането и за командироването на магистрати, като в някои от тези текстове има и дискриминационни по отношение на прокуратурата текстове.

Критики имало и към промените, свързани с Прокуратурата, както и с предвидената формула за избор на Висш прокурорски съвет с доминацията на политическата квота от парламента. 

"Имайте предвид, че в тази посока имаме и становище от доклад на Венецианската комисия от март месец, които също считат, че това няма да доведе до независимост на съдебната власт и най-вече на прокуратурата, а напротив. Ще я приема като пряка политическа намеса в дейността на прокуратурата", коментира правосъдният министър.В изказването се чуха призиви да не се въвежда изкуствено разделение между съда и прокуратурата, да не се противопоставят те, а окръжният прокурор от Русе Георги Георгиев призова прокурорите да не бъдат наказвани "заради някои техни бивши ръководители". 
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Атанас Зафиров бе избран за изпълняващ функциите на председател на БСП
Атанас Зафиров бе избран за изпълняващ функциите на председател на БСП
Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за превантивен ремонт
Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за превантивен ремонт
Премиерът Главчев сформира оперативен щаб заради градушките (ВИДЕО)
Премиерът Главчев сформира оперативен щаб заради градушките (ВИДЕО)
ИА "Борба с градушките": Изстреляли сме 9082 ракети, зареждаме непрекъснато
ИА "Борба с градушките": Изстреляли сме 9082 ракети, зареждаме непрекъснатоЯндекс.Метрика