Дарин Димитров: Операцията „Вера Су” е една от най-запомнящите се не само за 2021 г., но и в цялата ми кариера

12.01.2022 г. 13:49:07 ч.
/
Дарин Димитров: Операцията „Вера Су” е една от най-запомнящите се не само за 2021 г., но и в цялата ми кариера
- Комисар Димитров, с какви очаквания встъпвате в новата 2022 година?
Очакванията, свързани със служебните ни ангажименти, са да бъдем по-добре оборудвани с лични предпазни средства, да имаме по-добра техника. Годината да е по-спокойна откъм произшествия.
А в личен план се надявам да приключи най-после тази пандемия и животът ни да стане малко по-свободен.
- Каква е равносметката Ви за изминалата година?
Мога да кажа, че изпратихме една сравнително спокойна година. Имаме 1057 произшествия, което е с 300 по-малко от 2020 година. Тази статистика главно се дължи на това, че годината беше влажна, което води до намаление на броя на пожарите без материални загуби – отпадъци, сухи треви и горски насаждения. Имаше доста валежи, но не толкова, че да се стигне до наводнения, така че мога да обобщя, че годината беше благоприятна и по-спокойна.
От друга страна обаче, имаме 6 жертви на пожари, докато през 2020 година са били 5.
 - 2021 година приключи с едно отличие за Вас и цялата дирекция за участието Ви в операцията по спасяването на кораба „Вера Су“ и неговия екипаж. Как приемате тази награда?
Наградата е за всички, които участваха, координираха и съдействаха за операцията по извеждането на екипажа от кораба, защото това беше нашето участие. Справихме се отлично както в подготовката за самата операция, така и в изпълнението на заключителната част. Точно такъв случай не сме имали до момента на територията на нашата област, а като че ли и в цялата страна. Не допуснахме жертви, наранявания на екипажа или на служителите, които участваха в операцията, затова казвам, че се справихме отлично и приложихме на практика теоретичната подготовка, която сме имали до този момент.
Трябва да подчертая, че не бях награден само аз, а общо осем служители, които пряко участваха в спасяването на екипажа.

- Това ли беше най-запомнящият се, най-екстремният момент от дейността на дирекцията през миналата година?

Най-екстремен не бих казал, но определено най-запомнящ се, защото беше необичаен. Със сигурност ще го запомним, защото се изправихме пред подобен случай за първи път, надявам се и да е бил последен. Защото за всеки друг случай спомените с времето избледняват. Сещам се за един пожар от преди много години – в газов фонтан на нефтено находище край Шабла. Това е друг случай от моята кариера, който ще помня винаги.
- В началото на нашия разговор си пожелахте да бъдете по-добре оборудвани и с по-добра техника. Какво е състоянието на техниката, на машинния парк, с който разполагате?
На само в нашата област, но и в цялата страна, през последните години техниката е почти изцяло обновена. Не мога да кажа, че държавата е щадяла средства за обновяване и поддръжка на автомобилния ни парк. Имайте предвид, че един противопожарен автомобил няма време да бъде подгряван, подготвян за път и т.н. Това е аварийно-спасителен автомобил, който във всеки един момент трябва да е готов да потегли по най-бързия начин. Това означава много по-скъпа поддръжка, но да – всичките ни автомобили са здрави, на дежурство и изпълняват своето предназначение.
 - Намираме се в пика на зимния сезон. Кои са критичните ситуации, които могат да предизвикат хората? И какъв апел бихте отправили към гражданите? 
Най-критичните ситуации с в дни като днешния. Когато е студено, хората искат, прибирайки се от работа – да заварят дома си топъл. Така се оставят включени печки, нагревателни уреди, презареждат се печки на твърдо гориво. Това са най-критичните дни в годината, с повече пожари и повече материални загуби. Важно е хората да са сигурни, когато оставят включени електрически уреди, че тези уреди са в изправност. Да не оставят в близост до печките горими и лесно запалими предмети. Ясно ни е, че няма как да се изключи всичко, но апелираме към нашите съграждани да бъдат бдителни и загрижени за домовете си.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика