Начало >Добруджа >Общество

ДБГ поиска управляващите да препотвърдят забраната за добив на шистов газ

27.01.2022 г. 10:28:56 ч.
/
ДБГ поиска управляващите да препотвърдят забраната за добив на шистов газ
Движение България на гражданите призоваха управляващите да препотвърдят забраната за добив на шистов газ в България. От партията предлагат промени в законодателството, с които да се въведат завишени изисквания при оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекти, използващи технологията хидрофракинг.

Повод за позицията е решението на Варненски административен съд тази седмица да отмени забраната за добив на газ до Генерал Тошево. Това отново връща въпроса за експлоатация на находището в Добруджа, срещу което през 2017 г. имаше протести и местен референдум.

В писмо до министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от ДБГ пишат, че граждани и земеделски производители са притеснени, че най-плодородните почви в България и на Балканите могат да бъдат съсипани. Причината е, че през находището минават 10 водоизточника, които при замърсяване с химикали могат да превърнат земи в североизточна
България в „пустинни“.

Апелираме министърът на околната среда и водите да упражни стриктен надзор върху директора на РИОСВ Варна, на който съдът постанови да проведе наново процедурата по ОВОС на проекта. Необходимо е да бъдат съобразени мнението на обществеността, кумулативният ефект с други проекти върху околната среда и специалното значение на Добруджа за
България и Балканите, пишат още от ДБГ.

От партията уточняват, че енергийната независимост е важна цел за България и проучването на залежи от газ не трябва да спира. Те обаче, искат гаранции, че земите в „житницата на България“ няма да се превърнат в пустиня.

Коментирайте
Подобни новини
ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добруджа е незаконосъобразен
ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добруджа е незаконосъобразен
Имунизация срещу Covid-19 се извършва и в Подвижния ваксинационен пункт  в Добрич
Имунизация срещу Covid-19 се извършва и в Подвижния ваксинационен пункт в Добрич
Прогноза за времето в сряда
Прогноза за времето в сряда
Препоръки на МЗ във връзка с нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната
Препоръки на МЗ във връзка с нарастващия брой на случаите на COVID-19 в странатаЯндекс.Метрика