Денков: Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще направи Европа по-силна

22.11.2023 г. 14:19:02 ч.
/
Денков: Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще направи Европа по-силна
В обръщението си към евродепутатите премиерът Николай Денков призова Европа да играе по-активна роля на международната сцена като силен посредник и гарант на мира.

По време на дебата „Това е Европа" министър-председателят Денков предупреди, че Русия се възползва от икономическите и културните връзки между страните, за да разделя българското общество и подчерта, че членството на България в ЕС и НАТО е „най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развитие“ на страната. "Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяване към Шенген и Еврозоната", добави той.

В обръщението си той напомни, че България е изпълнила всички изисквания за „приемането й в Шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо" за страната и нейните граждани. С влизането на България и Румъния в Шенген „границите на Европа ще са по-добре защитени, и Европа ще бъде по-силна ".

Той предупреди, че перспективите за разширяване на конфликта в Близкия изток, предизвикан от бруталната терористична атака на Хамас и широкомащабния военен отговор на Израел, не са за подценяване. ЕС не трябва да си затваря очите и пред геополитическите предизвикателства в Далечния изток и нестабилността в Централна и Западна Африка, добави г-н Денков.

Позовавайки се на признаците на умора от войната в Украйна и нежеланието на някои да продължат да понасят тежестите, г-н Денков напомни на евродепутатите, че „като защитаваме Украйна, защитаваме Европа", в противен случай утре същото може да се случи в „Молдова, вдругиден балтийските републики, после Полша, Румъния, България и други европейски държави“.

За да възвърне доверието на гражданите, г-н Денков призова европейските консервативни и либерални семейства да работят заедно в борбата срещу омразата и поляризацията в политиката.

Коментирайте
Подобни новини
ЕС одобри допълнителни санкции срещу Русия
ЕС одобри допълнителни санкции срещу Русия
Стотици украински войници са безследно изчезнали при Адеевка
Стотици украински войници са безследно изчезнали при Адеевка
Лукашенко иска въоръжени патрули да следят за реда в Беларус
Лукашенко иска въоръжени патрули да следят за реда в Беларус
Русия ще държи тялото на Алексей Навални още 14 дни – ще правят „химичен анализ“
Русия ще държи тялото на Алексей Навални още 14 дни – ще правят „химичен анализ“Яндекс.Метрика