Начало >Добруджа >Общество

Дияна Боева: Георги Марков е добър пример за родолюбие, особено за младите (ВИДЕО)

15.04.2024 г. 14:42:46 ч.
/
Дияна Боева: Георги Марков е добър пример за родолюбие, особено за младите (ВИДЕО)
Георги Марков носи усещането за свобода и какво по-хубаво един кабинет по съвременна българска литература да носи неговото име. Това заяви в студиото на медийна група „Добруджа“ преподавателят по български език и литература в Езикова гимназия “Гео Милев” Дияна Боева, която създаде в училището кабинет по съвременна българска литература на името на писателя. Кабинетът е по съвременна българска литература и Марков е една обединяваща фигура, казва тя.  По думите й Георги Марков е добър пример за родолюбие, особено за младите хора. Той оставя зад себе си една интересна историческа, публицистична, лирична и каквато искате я наречете книга като „Задочни репортажи за България“. Тя е с добър език и достъпен за младежите. Това е пример за човек, който иска да живее своя живот. Той не тръгва от България, защото е неосъществен, а защото е омерзен. Това показа на младите хора, че ако тук се иска от нас да правим прекалено много компромиси, ако се изисква да се снимаме с вождове, ние просто трябва да напуснем тази държава и да бъдем себе си, коментира Боева.

Литературата ни въвежда в една действителност, която е измислена и в същото време ни кара да повярваме в нея. Само най-добрите книги остават във времето и звучат пророчески, казва авторката на романите "Писма за оригами“,  „Невинни“ и „Замръзването“.  
Когато писах трилогията, се водих от усещането си за реалност. Когато се занимавах с Виденовото време, с 50-те години и началото на 90-те, дори у дома ми казваха: „Какви са тези теми – вече е Демокрация“.  Много бързо дойде пандемията, случи се войната в Украйна и сякаш започнахме да се колебаем в своите демократични-либерални ценности, посочи още Боева.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика