ДПС готова на поливариантност за местните избори, обяви стратегията Местан

08.05.2015 г. 09:58:15 ч.
/
ДПС готова на поливариантност за местните избори, обяви стратегията Местан
ДПС има ясна стратегия за местните избори. Като сигурни имаме 30 и няколко кмета, а ние имаме определящо значение за избора в още около 80 общини. Няма да бъде безалтернативни, а ще се обърнем към поливариантност на политическите взаимоотношения.
С тези думи лидерът на ДПС Лютви Местан обясни бъдещото политическо поведение на партията си за предстоящите местни избори в студиото на БТВ.
20 годишния ни опит показва, че са назрели условията да направим задълбочен прочит на очакванията на нашите избиратели, обясни Местан и изказа изненадата си, че "кафето", което би трябвало да е символ на политическия диалог, се посреща толкова драматично.
"Това е показателно за това колко тежко дефектирал е политическият диалог", коментира Местан и обясни, че все още се виждат последствията от думите на Иван Костов за "ДПС като проклятие", когато дясното издигна стена между себе си и политическия център.
ДПС без да затваря диалога с левицата, като либерална партия ще води и разумен диалог с дясното.
ДПС ще продължава да гласува според либералните си принципи и собствената либерална идентичност - както гласува и в парламента, когато защити запазването на плоския данък.
Лютви Местан обаче изрази притеснението си относно радикалните и фашистки тенденции, които се налагат както в дясно, така и крепят самото правителство. "Виждам, че в Борисов като премиер, за разлика от коалиционните си партньори, е стигнал до редица изводи и е разбрал, че не може да се стигне до редица важни решения без подкрепата ДПС", заяви Местан.

Той отново коментира думите на министър Петър Москов за "скот" и за „тумора ДПС" с възмущение: "Това е десният болшевик". "Ако такива ксенофобски твърдения минават като неудобни истини - това е тежка криза на толерантността, която преминава в криза на демократичния модел", коментира Лютви Местан в типичния си висок стил.

"Аз мисля, че този министър трябва да бъде оставен да се нареформира. Неговият проблем не е ДПС, неговият проблем са лекарите, а под прозорците му се чува „оставка", допълни лидерът на ДПС като отговор на въпрос дали ще се иска вот на недоверие на правителството с мотив здравната политика, която води. Лютви Местан само посъветва българските граждани да гледат реформаторите „не в устата, а в ръцете".
Проблемна в момента е самата формула на властта, според Местан, тъй като опитът му показва, че коалиция с ултранационалистки и фашистки партии е с невъзможен успех.
"Ние имаме диференцирано отношение към участниците в правителството - едно към Борисов, друго към ПФ и РБ. България има нужда от нормален политически процес, в който да участват системни, а не радикални партии", заяви Лютви Местан.
Той изрази съмнение в това настоящият кабинет да издържи с настоящата си формула до края на мандата и да е успешен и не изключи възможността от създаване на кабинет на малцинството. "Важното е кабинетът да се опира на системни, нормални партии", заяви Лютви Местан.
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни



Яндекс.Метрика