Начало >Добруджа >Общество

Драгомил Георгиев: 90-те бяха романтичните години, с много идеи и възможности за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)

29.11.2023 г. 16:06:11 ч.
/
Драгомил Георгиев: 90-те бяха романтичните години, с много идеи и възможности за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
За мен Езикова гимназия „Гео Милев” е живот и съдба, история и памет, творчески и професионален път, заяви Драгомил Георгиев, който е работил в училището в продължение на 30 години – първо като директор в началото на 90-те години, а след това като учител по Български и език и литература до пенсионирането си през 2020 г.

В цялата си половинвековна история гимназията е имала само четирима директори, включително настоящия, като вторият е Драгомил Георгиев. След десетилетия като инспектор по литература, той заменя на поста основателя на училището Йордан Парушев. Драгомил Георгиев е директор на ЕГ „Гео Милев” в продължение на 3 години и половина – от средата на 1990 до края на 1993 г.

„Беше много отговорно да бъда директор след Йордан Парушев. Основната ми задача беше да съхраня създаденото от него, защото то беше колосално. Нашата езикова гимназия беше сред трите най-добри в България. Поех управлението на границата между две епохи. Тогава за първи път в гимназията имаше частни ученици. Приехме с такси във всеки един клас ученици, които бяха извън класацията, но следващи в списъка. В този период се превърнахме в център за изучаване на чужди езици. Така реално излязохме на пазара на езиковите школи. Учителите по чужди езици водеха по няколко групи и, за гордост, бяха с най-високите заплати в нашия град и в региона. Получаваха по-големи заплати от кмета на Добрич. Имахме извънбюджетна сметка колкото на едно супер голямо предприятие. На пример, когато колега по физкултура поискаше 10 волейболни топки, купувахме 30. Парите идваха от предприятия, на които предлагахме преводачески услуги на английски, немски и френски език. Но това бяха романтични години, с много идеи и възможности, и малко бюрокрация и документация. Бяха годините на големите идеали – учениците да знаят, да могат, да спортуват, да бъдат в музикални и театрални групи. Беше много красив период! Бях единственият директор в България в този период, който успя да вземе две допълнителни паралелки в езикова гимназия. По мое време имахме прием от 9 паралелки. Бях директор по времето на телефонния тероризъм, но успях да го спра с решението при обаждане за бомба да отиваме да учим в сградата на ветеринарния техникум. Така обажданията за бомба веднага спряха. Две мои идеи, за съжаление, не се осъществиха. Едната е, че имах готовност и за четвърти език в гимназията – китайски. Една от големите ми инициативи беше гимназията да се настани в сградата срещу общината, но не ни я дадоха. По мое време обаче се осъществи преместването в настоящата сграда през 1992 г. Дотогава бяхме разделени в две сгради – подготвителния клас във „Васил Левски”, а останалите - в Математическа гимназия”, сподели Драгомил Георгиев спомените си за периода като директор на гимназията.

Винаги през годините учениците със спортен, актьорски и музикален талант са имали неговата подкрепа. По времето, когато той е директор група „Silence”, съставена от ученици от гимназията, се налага като едно от големите имена на рок сцената в България, записва албум и обикаля на национални турнета. Интересен факт е, че учителят по Български език и литература Драгомил Георгиев е бил и много успешен треньор на училищните отбори във всички колективни спортове – футбол, волейбол, хандбал и баскетбол, на градски, областни и зонални първенства.

Драгомил Георгиев смята, че е добре за ЕГ „Гео Милев”, че вече има конкуренция в лицето на двете частни гимназии с изучаване на чужди езици.

„Смятам дори, че на нашия град му отива да има и втора, и трета Езикова гимназия. Имаме потребност от масова култура, с 2-3 чужди езика. Тези училища не е задължително да бъдат елитни, но в тях могат да се обучават на чужди езици на пример бъдещи футболисти, волейболисти и баскетболисти. Езиците са богатство”, заяви Драгомил Георгиев.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Православната църква чества днес свети Пантелеймон
Православната църква чества днес свети Пантелеймон
Разнообразие и активен социален живот осигурява Домът за стари хора в Добрич (ВИДЕО)
Разнообразие и активен социален живот осигурява Домът за стари хора в Добрич (ВИДЕО)
Добричката група "Цар Плъх" участва в първата вечер на фестивала Hills Of Rock
Добричката група "Цар Плъх" участва в първата вечер на фестивала Hills Of Rock
 МОН предлага две по-дълги ваканции през новата учебна година
МОН предлага две по-дълги ваканции през новата учебна година



Яндекс.Метрика