Начало >Добруджа >Култура

Фрагменти от едно богатство - 3400 творби съхранява ХГ-Добрич /ВИДЕО/

04.02.2016 г. 13:46:19 ч.
/
Фрагменти от  едно богатство - 3400 творби съхранява ХГ-Добрич /ВИДЕО/
 
 Поредната тематична  изложба от цикъл Образователни, показва добричката художествена галерия.  По думите на Евелина Хаджиева, директор на галерията  фрагментите от историята на България, чудесно се вписват в актуалната тема и дебата за българското. 22 творби - десет живописни платна и дванадесет графики от фонда на галерията  са изложени   в зала  5 на художествената галерия. Те разказват за знакови събития от историята на Добруджа и България, съобщават от културната институция. Още със влизането те грабват образите от Дуранкулашките бунтове в картина на Стоян Сотиров. Тя е озаглавена „Въстанието в Дуранкулак”.
Още  10 графики съдържат акцент пресъздаващ селските вълнения от началото на 20 век, обхванали цялата страна и завършили с бунта на селяните при Дуранкулак. Трагичните събития от 1900 г. са вдъхновили живописци и графици – темата е развита в монументалната картина на Стоян Сотиров, на Добри Добрев, както и в графиките на  Петър Чуклев, Галилей Симеонов, Спиридон Борисов, Георги Савов и др. Това е само първа част от  тематичните изложби които ще показват историята, посочва Ханджиева. Следващата експозиция ще включва портрети на героите от нашата история. Специално място ще бъде отредено за личността на ген.Иван Колев.
Сега могат да се видят творбите на Юлий Минчев – „1876”, на Георги Трифонов – „Пътищата на Войната”, „Преселници” на Калина Тасева.
Героичните събития от 1916 г. е отразил Борис Денев, който като военен художник, изпратен на добруджанския фронт, рисува моменти от войнишкия живот. Той е пресъздаден в  „ Боят при село Арабаджии”,  рисунка и картината „Ропотът на конете против войната”.
За първи път е експонирана голямата композиция на Димитър Войнов „Хора против” – групов портрет на избитите български интелектуалци в периода 1923 – 1925 г. Сред тях са Иван Багрянов, Тодор Страшимиров, Елена Гичева, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Гео Милев.      „Фрагменти от историята на България” е първа част от изложбата с образователен характер на историческа тема. Фондът на Художествената галерия е изключително богат съдържа 3400 картини.Не можем да поместим всички в залите , 400 са места напълно недостатъчни  за да се види какво има във фондохранилището, казва директорът.

Репортаж на Стефан Калев и Севдалина Сарандева

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш в Добрич за периода 20 - 26 май
Културен афиш в Добрич за периода 20 - 26 май
Тур из хранилищата на Художествена галерия - Добрич за Нощта на музеите
Тур из хранилищата на Художествена галерия - Добрич за Нощта на музеите
Множество събития в обектите на Регионален исторически музей - Добрич днес
Множество събития в обектите на Регионален исторически музей - Добрич днес
Звезди на българския театър и музика с турнета в Добрич през юни и юли
Звезди на българския театър и музика с турнета в Добрич през юни и юли



Яндекс.Метрика