Ген. Румен Радев - летецът, който се приземи като петия президент

13.11.2016 г. 20:34:54 ч.
/
Ген. Румен Радев - летецът, който се приземи като петия президент
Когато в средата на август, БСП обяви, че кандидатът й за президент ще бъде генерал Румен Радев, мнозина имаха нужда от представяне и обяснение кой е този човек. Въпреки че дни преди това беше в новините с втората си оставка като командващ Военновъздушните сили (първата през октомври 2015г. не беше приета от Борисов), оценката за генерала беше между неизвестен и слабоизвестен. Тогава това се смяташе за минус, докато сега експерти го определят като плюс, подпомогнал победата му.

На публичното представяне на мотивите за оставката на въпрос дали е готов да стане главнокомандаващ на армията, Радев каза, че "никога не излита, ако не се чувства готов". 

Кой е Румен Радев 

Летец, генерал, командир на Военновъздушните сили (ВВС), а от днес и избран за петия президент на България.

Без да е познат на широката общественост и след като в края на юли т.г. се пенсионира като командващ ВВС, тъй като според него съвместната охрана на небето ни с НАТО срещу заплащане за гостуващата страна е "по-унизителна от Ньойския договор", той влезе в битката за държавен глава с обяснението "никога не съм се занимавал с политиката, никога не съм се интересувал".

В кампанията Радев затвърди впечатлението, че е близък до руските интереси кандидат, и с коментарите си за анексирането на Крим, като твърдеше, че реалността е

"Над Крим се вее руски флаг"

Според Радев номинирането му започнало след телефонно обаждане: "Добър ден! Аз съм Корнелия Нинова. Искате ли да сте кандидат за президент на БСП?".

След коалиционна драма между БСП и АБВ, официално стана кандидат-президент на инициативен комитет, но обещава на БСП, която седи зад комитета - "поемам ролята да бъда вашият боец". Тогава Илияна Йотова, която беше излъчена като негов вицепрезидент, го предупреди, че "и най-малкото движение от вас срещу тази партия няма да ви бъде простено".
[Ген. Румен Радев - летецът, който се приземи като петия президент]Ген. Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград.
Фотограф: Надежда Чипева


Още преди старта на официалната кампания Радев започна обиколка из страната и се опита да привлече симпатизантите на БСП - позиционира се като патриот и социален кандидат и обясняваше, че еврофилията не значи непременно русофобия, както и че участието ни в НАТО и в ЕС трябва да се преосмисли.

Той се прицели и в избирателите-националисти, като се обявява против идеята на кабинета "Борисов 2" у нас да се заселват бежанци при тяхно желание. Опонентите му го обвиняваха, че е

проруският кандидат за президент

но той се определи като проевропейски.

Дори в последния дебат, опонентът му Цецка Цачена го провокира по тази тема и той се опита да избегне прекия отговор на въпроса. Премиерът Бойко Борисов пък беше на друго мнение - в последното си телевизионно интервю преди изборите (в петък, 11 ноември) той обяви, че Радев ще бъде

"слуга на двама господари, и на САЩ, и на Русия"

Нямало да се остави на един господар, продължи министър-председателят и го нарече "двуличен", защото докато му е бил подчинен, се е договарял с БСП.

"Аз съм задължен морално на БСП, но това не значи, че съм заложник на БСП, най-малко съм заложник на ДПС", заяви в интервю същата вечер Радев. 

Радев: "Да си българин не е участ. Да си българин е чест"

Всъщност кариерата на ген. Румен Радев - доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулирането на въздушния бой и летец-пилот първи клас с над 1400 пролетени часа на самолети L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-29; тръгва нагоре през 2009 г., когато президентът Георги Първанов издава указ за назначаването му като заместник-началник (по-късно заместник-командир на ВВС - б.а.).

Дотогава генералът е командир на 3-а изтребителна авиационна база в Граф Игнатиево. 

Други детайли от визитката му са - роден на 18 юни 1963 г. в Димитрговград, през 1982 г. завършва математическа гимназия в Хасково (в официалния си сайт е отбелязал "първенец на випуска, златен медал"). След това завършва Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия (също "първенец на випуска"), а по-късно и командно-щабна академия – ВА "Г. С. Раковски" ("първенец на випуска"). 



Един от коментираните факти в биографията му е, че е завършил и Военновъздушен колеж "Максуел", САЩ – Магистър "Стратегически проучвания" (и за него във визитката си Радев пише "с отличен успех"), което даваше поводи по време на кампанията да се твърди, че има одобрение и от Вашингтон, въпреки липсата на каквито и да е официални коментари и срещи.

Радев владее английски, немски и руски език и при гласуването на балотажа дори каза няколко изречения на английски пред журналистите. Радев е женен втори път, а от първия си брак има две деца. 

През лятото Първанов, за който социалисти твърдяха, че всъщност е лансирал кандидатурата на ген. Радев за президент, дори изрази задоволство от тогавашните си действия, тъй като летецът бил "висок професионалист, дълбоко морален и почтен, свестен човек" и заслужавал респект. После обаче му се обиди, тъй като след развода между БСП и АБВ, генералът дори не му вдигнал телефона.

Жълтите медии свързаха влизането на Радев в политиката със Слави Трифонов, като извадиха интервю от 2008г., в което генералът гостува в "Шоуто на Слави", а водещият му прави комплименти "Слушам те как говориш, хората ти се радват. Аз ще бъда директен - щастлив съм, че има такъв български вонен.

Искам да ти кажа, че ако политиците не се съобразяват с човек като теб, са пълни глупаци". 

Тогава Радев твърди, че ще си остане в авиацията, от която разбира най-добре.

През 2014 г. летецът пое командването на ВВС, а година по-късно подаде оставка заради "тревожното състояние на българската военна авиация, липсата на ясна стабилна програма за нейното развитие и предложението за съвместна охрана срещу заплащане на въздушното ни пространство със страни-членки на НАТО". След кратък разговор с премиера Борисов обаче оставката беше оттеглена.
[Ген. Румен Радев - летецът, който се приземи като петия президент]Ген. Румен Радев има над 1400 пролетени часа на самолети L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-29.
Фотограф: Надежда Чипева

[Капитал]
Година по-късно оставката на ген. Радев, мотиви за която отново се оказват концепцията за съвместна охрана на небето ни от съюзни страни и неразбирателства с министър Николай Ненчев, е приета от кабинета. Първият коментар на Борисов - "Надявам се 

да се държи като генерал 

и му пожелавам успех в политическото поприще. Затова го освобождаваме по най-бързия начин, за да може да си води кампанията". Преди балотажа премиерът заяви: "Ако Румен Радев стане президент, няма как да работи с мен, защото имаме достойнство" .

В последния си брой седмичникът "Капитал" писа, че "в крайна сметка и Ненчев, и Борисов в крайна сметка изпълниха почти всичките му претенции – както за отделяне на немалко милиони в сегашната изтребителна авиация, така за реално задвижване на проекта за нов боен самолет. Единственото нещо, по което реално се разминаваха Ненчев и Радев, беше продължаването на работата с руснаците от РСК МиГ, творчески заобикаляйки евросанкциите заради анексирането на Крим." Изданието отбелязва, че Радев се отличава с

"огромната амбиция, за която свидетелстват хората, работили с него

Макар че негови опоненти го обвиняват, че е проруски кандидат или човек на оръжейното лоби, ген. Румен Радев успя да привлече избиратели извън БСП и протестен вот срещу Цачева и ГЕРБ, тъй като в края на кампанията максимално се разграничаваше от социалистическата партия.

С какво ген. Румен Радев ще остане в историята като президент ще става ясно тепърва, но засега неговата победа ще бъде отбелязана в историята като първа загуба на ГЕРБ на избори и падане на правителството на Борисов от власт.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Над 21 милиона лв. от резерва на НЗОК ще бъдат платени към аптеките за дейността им
Над 21 милиона лв. от резерва на НЗОК ще бъдат платени към аптеките за дейността им
Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс
Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс
Забраната за износ на инсулин се удължава с още месец
Забраната за износ на инсулин се удължава с още месец
КЗП погна търговци на лекарства по интернет
КЗП погна търговци на лекарства по интернет



Яндекс.Метрика