Георги Панов: Все още нямаме култура да се пазим сами от кражби

12.07.2013 г. 11:32:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Георги Панов: Все още нямаме култура да се пазим сами от кражби
инж. Георги Панов e собственик и управител на Федералната служба за безопасност (ФСБ-СОТ)
Какво се случва през летния сезон? Като че ли зачестяват кражбите?
През летния сезон, който е време за отпуски, със сигурност крадците не почиват. За тях това е най-добрият период за реализация. Но освен летния период, най-опасни са и дните около националните празници, в които се събират по няколко почивни дни. Повечето хора напускат домовете си, като пропускат да осигурят своята охрана.
И какво се случва? Връщат се и направо при вас?
За съжаление, това е закъсняла реакция. Освен това идват и голяма част от съседите на пострадалите. По принцип не би трябвало да смятаме, че полицията може да опази всички. По цял свят частната собственост си е частна собственост и държавата до колкото може съдейства за опазването й, но всеки трябва да търси начин сам да си опази имуществото. Не може пред всеки дом, пред всеки търговски обект да бъде сложен полицай.
Какви са наблюденията Ви, какво най-често се краде? Какво привлича окото на крадеца?
Всичко. Най-вече това, което може да бъде лесно изнесено и бързо продадено. Не трябва да се заблуждаваме, че се разбиват жилищата на хората, които са по-имотни. Много често е точно обратното, защото по-богатите обикновено са взели мерки за защита на своето имущество.
Много важен момент е, че за повечето от купените от нас уреди не пазим документите за тях – гаранционни карти, фактури. Затова и издирването им става трудно, защото не може да се докаже собствеността им.
Други наблюдения, които имам е, че много често ние сами предизвикваме крадците. Тръгвайки на почивка, демонстративно товарим багажа в колите – цялата улица разбира, че няма да сте вкъщи в близките няколко дни.
Има ли някаква гаранция, дори да имаме хубава врата?
Хубавата врата е по-трудна за отваряне от крадците, но сме виждали и най-добрите блиндирани врати да бъдат отключени и след това заключени, а жилището обрано. Крадците намират начин да ги отварят, вече има разпространена доста добра техника за това. Подвижни ъглошлайфове, на батерии, които са направени да са в наша полза, но се използват и от крадците. За съжаление, много от съседите, чувайки шум – бръмчене, дупчене, не обръщат внимание, не излизат да погледнат какво става.
Често съседите виждат някой да изнася нещо от входа, но не го спират, не обръщат внимание с какъв автомобил е. Хубаво е тези неща да свикваме да ги правим, а не да злорадстваме, когато се случи нещо със съседа.
Ясно е, че за сигурността трябва да се плаща. Колко ще ни струва най-елементарното ниво на сигурност, да речем на собственото си жилище?
Цените в момента са абсолютно поносими. Ние сме най-голямата фирма в региона – и физическа, и със СОТ, а цените при нас са сред най-ниските. Имаме винаги най-малко по 4 автомобила за реакция. Всички обекти, които охраняваме, са застраховани. И за всичко това цената е 25-35 лева за един обект. Цената варира в зависимост от обектите, колкото по-голяма отговорност носим, толкова по-висока е цената.
Физическа охрана, СОТ охрана, инкасова дейност, персонална охрана. Коя е най-търсената услуга?
Охраната със сигнално-осигурителна техника, т.нар. СОТ, както и физическата охрана на обектите. Най-сигурната обаче е съчетанието от двете.
А персоналната охрана? Страхуват ли се добричлии за физическото си оцеляване?
Все по-малко. Имали сме охрана на бизнесмени и техните семейства. Но с времето някои от тях си наеха лична охрана, а с други се разделихме, защото смятат, че охранителят е един вид слуга – да му шофира колата, да я измие, да му напазарува, да му заведе детето на училище. Избягваме да работим с хора, с които предварително не можем да уточним тези неща. Всеки да изпълнява задълженията си.
Реална ли е тази заплаха към бизнесмените или наемат охрана заради модата и защото гледат много филми? Не е ли по-скоро показност това?
И двата случая ги има. Но имаше и такива, които реално са застрашавани. А и да си припомним периода на стрес у много хора заради случаите на отвличания, така че притесненията им бяха основателни.
Охранявате и ВИП персони и събития. Има ли нещо по-специално в тези случаи?
Гражданите трябва да знаят, че, дали им харесват или не, тези хора са охранявани и са под държавна защита. Когато такива хора минават покрай вас, не бъркайте в джобовете си, дамите не бива да си ровят в чантите. Този, който ги охранява, не знае дали в този момент ще извадите огледалце и червило, или оръжие. Трябва бъдем съпричастни с охранителите.
Как се отрази кризата на вашия бранш?
В интерес на истината понамаляха фирмите по време на кризата и най-вече малките фирми-фантоми, които подбиваха пазара.
В момента с дейност СОТ има 4 фирми в Добрич, а колко са за физическа охрана нямам представа. За Добрич това е достатъчно, като се има предвид, че ние и полицията имаме най-много обекти.
Сивият сектор в бранша е свързан предимно с охраната на ниви и насаждения. Там има фирми, които нямат лиценз, не плащат данъци, назначават хора без договори. Мислят, че като залепят по един стикер на някой автомобил могат да охраняват, да събират пари и т.н.
Част от фирмите нямат техническата обезпеченост да охраняват качествено, но прокламират ниски цени. Ако до 3-4 минути автомобилът не стигне до обекта, откъдето е подаден сигнал, то няма смисъл изобщо да ходи. Крадците няма да стоят и да чакат.
Нашите автомобили са така разположени в града, че до минута и половина две да бъдат до обекта. Проблемите са трафикът и лошото време през зимата, но тези условия пречат и на крадците.
Вашата фирма членува в Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана. Какво е предимството от това членство?
Първо, получаваме голяма информация за всички криминогенни събития в региона и страната. Това носи и авторитет, защото в Асоциацията членуват само сериозни фирми, доказали своите възможности. Чрез Асоциацията имаме ежедневен контакт с Министерство на вътрешните работи. Участваме в съвещания по въпроси, свързани с охраната и сигурността на гражданите. Браншовите организации, не само в нашия сектор, но като цяло помагат на дейността.
И накрая един последен съвет, касаещ нашата сигурност – физическа или фирмена.
Да вземем необходимите мерки, за да защитим своето имущество, като предварително проверим кой ще ни пази. Да се спрем на наистина сигурна фирма, която носи отговорност и може да ни опази.

Коментирайте
Подобни новини
13 хил. прочетени книги – рецептата за успеха на Огнян Велинов
13 хил. прочетени книги – рецептата за успеха на Огнян Велинов
Йордан Йорданов: Добрич вече е на политическата карта на България
Йордан Йорданов: Добрич вече е на политическата карта на България
Димитър Бербатов в Добрич: Надявам се на конгреса всеки да гласува по съвест
Димитър Бербатов в Добрич: Надявам се на конгреса всеки да гласува по съвест
Илин Димитров: Ако успеем да отворим за Великден, ни очаква добър сезон
Илин Димитров: Ако успеем да отворим за Великден, ни очаква добър сезонЯндекс.Метрика