Начало >Добруджа >Култура

Георги Василев: Вълнувам се преди първата ми изложба както преди финал на световно (ВИДЕО)

30.03.2023 г. 16:07:30 ч.
/
Георги Василев: Вълнувам се преди първата ми изложба както преди финал на световно (ВИДЕО)
Вълнението преди откриването на първата ми изложба е като преди финал на Световно първенство. Това заяви за медийна група „Добруджа“ волейболната легенда Георги Василев.

В петък, от 17.30 часа, в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще бъде открита първата му изложба. Георги Василев е познат в друго амплоа – като един от най-добрите играчи и треньори в историята на българския волейбол. Рисуването е другата му голяма страст още от дете, като след пенсионирането си преди две години и половина той се завръща към това свое хоби след 50-годишно прекъсване и сега за първи път ще представи творчеството си пред публика.

Изложбата е част от богатата програма на библиотеката, посветена на Националния маратон на четенето, който се провежда от 2 до 23 април. Именно дотогава картините ще бъдат изложение във фоайето на РБ „Дора Габе“.

В първата си експозиция, която ще бъде открита ден преди да навърши 70 години, Георги Василев ще представи 45 от своите произведения. Изложбата включва голямо жанрово многообразие – натюрморти, пейзажи, серии с кучета, балерини и голи жени, и дори портрет на Луис Армстронг.

Всички картини ще имат обявена цена, като 30% от всяка продажба Георги Василев ще дари на библиотеката.

Изложбата се реализира по идея и със съдействието на негови приятели, които са го убедили да покаже своето творчество. С най-голяма заслуга събитието да стане факт са професионалният художник Николай Ханзъров и двама спортисти – състезателите и треньори по хандбал Митко Добрев и Добромир Русев.

„Много сме щастливи, че ще бъдем домакини на изложбата на Георги Василев, който е оставил своето име със златни букви в историята на българския волейбол. Библиотеката може да бъде пространство за всички и да обединява културните събития“, сподели Теодора Денкова – директор на РБ „Дора Габе“.

Георги Василев е едно от най-големите имена в историята на българския волейбол. Той е сред призьорите на най-големите волейболни форуми както като играч, така и като наставник.

През 1981 г. като състезател на „Добруджа“ Георги Василев е в състава на националния отбор на България за мъже, класирал се на трето място в Европа на шампионат, на който страната ни е домакин. По това време той е играещ старши треньор на новака в А група „Добруджа“. Георги Василев се е завърнал в родния си град от „Левски Спартак“ 2 години по-рано и за своя изненада само на 26-годишна възраст е поканен да води отбора от Толбухин. Още в дебютния си сезон като старши треньор класира „Добруджа“ в А група след 43 победи от 44 мача, а през 80-те и 90-те години утвърждава отбора като един от най-силните в страната.

През 1986 г. Георги Василев е помощник-треньор на селекционера Богдан Кючуков на Световното първенство за мъже във Франция. В груповата фаза България постига 4 победи от 5 мача, като в решителна битка за второто място в потока побеждаваме домакините с 3:1 гейма. След загуба от СССР на полуфинал, България излиза срещу Бразилия в мача за бронзовите медали и печели категорично с 3:0 гейма.

Георги Василев вече има покана за изложба и от галерия във Варна.

Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Писателската Мария Лалева ще представи в Добрич новата си книга „Пътища от огън“
Писателската Мария Лалева ще представи в Добрич новата си книга „Пътища от огън“
Културен афиш за периода 7 – 13 октомври 2024 г.
Културен афиш за периода 7 – 13 октомври 2024 г.
Елегантност в черно-бяло и изобилие от цвят и настроение в добричката галерия (ВИДЕО)
Елегантност в черно-бяло и изобилие от цвят и настроение в добричката галерия (ВИДЕО)
Български камерен оркестър – Добрич кани почитателите на класическата музика на есенен концерт
Български камерен оркестър – Добрич кани почитателите на класическата музика на есенен концерт



Яндекс.Метрика