Германия, Италия и Турция ще запазят контингентите си в Афганистан

20.10.2015 г. 10:40:14 ч.
/
Германия, Италия и Турция ще запазят контингентите си в Афганистан
Германия, Турция и Италия ще запазят числеността на своите мисии в Афганистан на сегашните нива, заявиха висши служители на НАТО в понеделник пред "Ройтерс", след като правителството на САЩ реши да удължи своето 14-годишно военно присъствие там.Завземането за кратко на афганистанска регионална столица Кундуз от талибаните събуди загриженост за възможностите на афганистанските правителствени сили и сега както САЩ, така и съюзниците в НАТО смятат, че постепенното намаляване на присъствието им ще зависи по-скоро от развоя на събитията, отколкото от графици. Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав каза, че е получил уверения, че натовските страни ще запазят присъствието си заедно с близо 10-те хиляди американски войници в Афганистан. "Макар конкретните числа все още да се уточняват, няма съмнение за големите национални контингенти", отбеляза той. "Няколко от най-големите ни партньори вече ни уведомиха, че ще запазят сегашното си присъствие", каза Брийдлав. Той отказа да съобщи подробности, но друг висш представител на алианса посочи, че Германия, Турция и Италия искат да останат в Афганистан при настоящата численост на контингентите си.

Италианският премиер Матео Ренци обяви миналата седмица, че Италия обмисля да задържи войниците си в Афганистан още една година. Предполагаме, че това ще стане, каза натовският представител. Германия участва с най-голям контингент в силите на НАТО в Афганистан (около 850 войници), следвана от Италия (760) и Турция (около 500), по данни на алианса.  "Би трябвало да направим промени в структурата на войските ни в зависимост от условията на място, а не от сроковете", каза Брийдлав. "Други страни вече поеха ангажимент да участват", добави той.  За разлика от САЩ, НАТО никога не е определяла краен срок на мисията си за обучение в Афганистан, която сега наброява 6 000 души и обхваща войници от около 40 държави, в това число членове на НАТО, САЩ и техни съюзници.  Официално решение по въпроса се очаква на следващата среща на външните министри от НАТО в Брюксел в началото на декември, каза трети представител на алианса.  
Миналата седмица САЩ обявиха, че ще забавят планираното изтегляне на американските войски от Афганистан и вместо това ще запазят сегашната сила от 9800 души и през 2016 г.  Президентът Обама възнамеряваше да изтегли почти всички военни освен една малка част, базирана в посолството в Кабул, преди да напусне поста си през януари 2017 г. Според новия план броят на войниците ще бъде намален до 5500 някъде през 2017 г. и ще бъдат базирани на четири места - Кабул, Баграм, Джелалабад и Кандахар.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка
Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка
България е на последно място по продължителност на живота в ЕС
България е на последно място по продължителност на живота в ЕС
Преди "Евровизия": Пак запалиха коран в Швеция
Преди "Евровизия": Пак запалиха коран в Швеция
Наводненията в Бразилия отнеха живота на 29 души, а 60 са изчезнали
Наводненията в Бразилия отнеха живота на 29 души, а 60 са изчезнали



Яндекс.Метрика