Гняв и нови протести във Франция срещу пенсионната реформа

23.03.2023 г. 12:52:29 ч.
/
Гняв и нови протести във Франция срещу пенсионната реформа
Стотици хиляди хора и днес излизат на протести и стачки във Франция, след като президентът Еманюел Макрон обеща да продължи с дълбоко непопулярната си пенсионна реформа въпреки ескалиращия гняв в цялата страна, съобщава "Ройтерс".

Протестите срещу законодателството, предвиждащо повишаване на възрастта за пенсиониране с две години - до 64 г., от януари насам привличат огромни тълпи на митинги, организирани от синдикатите.

Профсъюзите съобщиха, че огромен брой демонстранти ще се включат в деветия национален ден на протести днес срещу "подигравката" и "лъжите" на Макрон.

Вчера френският лидер разгневи синдикатите и опозиционните партии, след като отхвърли призивите им да се вслуша в нарастващото обществено недоволство.

"Най-добрият отговор, който можем да дадем на президента, е това, че милиони хора излизат на протест по улиците", заяви Филип Мартинес, ръководител твърдолинейния синдикат CGT.

Днешната стачка ще доведе до сериозни затруднения в движението на влаковете, ще бъдат засегнати и летищата. Учителите също спират работа, продължават и стачките в петролните депа и сред сметосъбирачите.

Повечето протести протекоха мирно, но гневът нарасна, след като миналата седмица правителството прокара законопроекта през парламента без гласуване.

През последните седем нощи имаше спонтанни демонстрации в Париж и други градове с подпалени контейнери за боклук и сбивания с полицията.

В свое изявление вчера Макрон остана непреклонен, че новият закон е необходим и ще влезе в сила по-късно тази година.

Той отхвърли призивите за уволнение на своя министър-председател Елизабет Борн, която беше сред основните поддръжници на пенсионната реформа.

Последната вълна от протести е най-сериозното предизвикателство за властта на президента след бунта на "жълтите жилетки" преди четири години. Проучванията показват, че мнозинството от французите са против пенсионното законодателство и решението на правителството да го прокара в парламента без гласуване.
Снимка:webnews.bg
Източник:Nova.bg

Коментирайте
Подобни новини
Пустинна жега в Турция, измериха 52 градуса
Пустинна жега в Турция, измериха 52 градуса
Ограбиха и биха Роберто Баджо в дома му
Ограбиха и биха Роберто Баджо в дома му
17 задържани в Брюксел за измами със социални помощи, пренасочвани към България
17 задържани в Брюксел за измами със социални помощи, пренасочвани към България
Почина Доналд Съдърланд - една от най-големите звезди в световното кино
Почина Доналд Съдърланд - една от най-големите звезди в световното киноЯндекс.Метрика