Горивата поевтинели у нас с 5% за три месеца

15.12.2015 г. 15:52:40 ч.
/
Горивата поевтинели у нас с 5% за три месеца
През последното тримесечие цената на суровия петрол се е понижила с 19-20 на сто, което се е отразило с 5-7 процента намаление на средните цени на дребно на горивата у нас, казва в интервю за БТА Светослав Бенчев, експерт в Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

По думите му поевтиняването на горивата у нас е логично, с оглед на факта, че суровината представлява едва 22-25% от крайната стойност на продавания на колонките продукт. Най-голямата част представляват акцизи и ДДС, които са около 1 лев от заплащаната от потребителя цена, посочи Бенчев. Влиянието на нефтопреработката върху ценообразуването е между 6 и 7%, на маркетинга и дистрибуцията – 12-14%, а печалбата на компаниите - между 0,7 и 1% от цената за литър гориво, обобщи той.

Все още е рано сериозният спад на цената на петрола сорт Брент под 40 долара за барел през изминалата седмица и началото на тази да се отрази върху цените на дребно, смята експертът. По думите му тенденцията за спад трябва да е сериозна, а не временна.

Според Бенчев през следващата година е твърде вероятно да се наблюдават цени, близки до настоящите нива.

Като причина за сериозния спад на цената на суровия петрол той посочва политиката на заливане на пазара със суровина, която ОПЕК продължи и след последната си среща в началото на декември, водеща до свръхпредлагане. По думите му няма изгледи поне в краткосрочен план това да се промени основно поради два фактора.

На първо място се очаква към средата на годината технически да отпаднат санкциите срещу Иран, като това вероятно ще доведе до допълнителни количества петрол на пазара. На второ място е икономиката на Китай, която забавя своя ръст и това неминуемо води до свиване на търсенето на енергийни продукти. Според експерта тази тенденция вероятно ще се запази и през следващата година.

Единственото, което може да промени този тренд, е цените да достигнат нива от около 10-15 долара, предизвиквайки извънредна среща на ОПЕК, което обаче ми се струва малко вероятно, отбелязва Бенчев.

В средносрочен план следва да бъдат взети под внимание два важни аспекта, които ще влияят върху цените, допълва той. Основният е свързан с факта, че ниските цени започват да застрашават инвестициите в конвенционалния добив и най-вече проучването на бъдещи нови кладенци. Голяма част от добивните компании оставят този въпрос за по-добри времена и това веднага се забеляза от световните борси, които реагираха със спад на акциите на някои от големите в бранша.

Вторият важен аспект е жизнеността на шистовите кладенци. Според експерта все още не е ясно какъв точно е техният капацитет и тяхната гъвкавост и колко бързо биха се върнали на пазара при стойности около 50 долара за барел. Бенчев е на мнение, че те ще продължат да бъдат един от основните играчи на пазара и в бъдеще.
 
Снимка:85.14.28.164
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници
Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични
Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични
Въвеждат нови изисквания за цената на хляба
Въвеждат нови изисквания за цената на хляба
Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“
Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“



Яндекс.Метрика