Гросмайстор Момчил Петков с успех в националния шампионат на Румъния

01.10.2022 г. 19:40:33 ч.
/
Гросмайстор Момчил Петков с  успех в националния шампионат на Румъния
Добричкият талант Момчил Петков, който от няколко месеца вече е гросмайстор,  записа поредния си успех в националния шампионат на Румъния. Двете суперлиги по стандартен шах за мъже и жени от националния шампионат на Румъния, се проведоха в края на миналия месец. Участваха общо 82 шахматисти от десет отбора.  Всеки отбор е  съставен от шест основни играчи. В отборите са привлечени допълнително и шахматисти от други държави: Франция, Германия, Русия, Унгария, Турция, Украйна, Израел, Грузия, Казахстан и един от България. Победителите отбори и играчи на отделните маси  се излъчваха с най-справедливата система „всеки срещу всеки”.
Най-младият български гросмайстор, Момчил Петков  игра като поканен  състезател на втора маса в отбора на  шах клуба на град Галац. В стартовия лист на състезанието с личен международен рейтинг (2 511) Момчил беше на 22-ра позиция. При силна конкуренция той игра стабилно, без да допусне загуба. С постигнатия резултат от 6 точки в 9 партии,  завоюва еднолично  първо място на втора маса, с респектиращо  ниво на постижение (2 621). Момчил записа три победи  над украинеца  Евгений Мирощенко (2 597) и румънците Андрей-Нестор  (2 407)  и  Михай-Едуард  (2263) и шест ремита  с  гросмайсторите Дитер Нисипеану (2 633) от Германия,Владимир Баклан (2 578) от Украйна и румънците Константин Лупулеску (2 614), Костин Мирон  (2 498), Григоре Габриел (2 455) и Константин Йонеску (2 415).
След този пореденуспех в ранг листата на ФИДЕ сред шахматистите от  България,г.м. Момчил Петков ще промени с 13 точки индивидуалния си международен рейтинг на (2 524). Така 16-годишният  ученик  на  ФСГ „Васил Левски“ от  град Добрич вече 24 месецае убедително на първо място сред младежите от България на възраст до 20 години.
В качеството си на представляващ, ЦСО ШК Енергия 21 изказвам благодарности на кмета на общината, на общинските съветници от Добрич и на всички, които ни вярват и помагатспоред възможностите си, за да може г.м. Момчил Петков  с успехда покорява шахматните висини.  През октомври предстои да участва в световното първенство за младежи до 20 години в Кала Гонон, на остров Сардиния (Италия), заявява треньорът на Момчил – Тодор Тодоров.

Коментирайте
Подобни новини
Галин Костадинов спечели медал на Европейското за ветерани
Галин Костадинов спечели медал на Европейското за ветерани
ФУТБОЛ: Момиче от Добрич спечели купа с девойките на „Лудогорец”
ФУТБОЛ: Момиче от Добрич спечели купа с девойките на „Лудогорец”
КАРАТЕ: 6 медала за КК „Добруджа“ от Купа „Етър“
КАРАТЕ: 6 медала за КК „Добруджа“ от Купа „Етър“
КАРАТЕ: 11 медала за „Самурай” на Купа „Етър”
КАРАТЕ: 11 медала за „Самурай” на Купа „Етър”



Яндекс.Метрика