Гръцката прокуратурата иска съд за Варуфакис заради неговия "план Б"

29.07.2015 г. 13:40:49 ч.
/
Гръцката прокуратурата иска съд за Варуфакис заради неговия "план Б"
Прокуратурата към Върховния съд на Гърция е поискала бившият финансов министър Янис Варуфакис да бъде съден заради неговия план Б, предвиждащ излизане на страната от еврозоната и въвеждане на паралелна платежна система, съобщават вестниците в Атина.
В."Етнос", цитиран от БТА, пише, че в парламента са постъпили два иска за предприемане на съдебни действия срещу бившия финансов министър, а също и срещу други лица, замесени в изготвянето на скандалния план. Прокуратурата смята да внесе исковете в парламента, за да бъде поискано отнемане на имунитета на Варуфакис.
Лидерът на главната опозиционна партия Нова демокрация Евангелос Меймаракис също настоява да бъде потърсена политическа отговорност от Варуфакис и той да бъде разпитан от парламентарна анкетна комисия.
В интервю за телевизия Антена 1 Меймаракис изтъква, че гръцкият народ е длъжен да научи какво е станало, като изтъква, че Варуфакис е "фаталният човек, който се е съвещавал с мъдреците, преди Георгиос Папандреу /бившият премиер/ да отиде на гръцкия о-в Кастелоризо", откъдето поиска референдум за членството на страната в еврозоната. 
Под заглавие "Лорд Лаймън, приятелят на Варуфакис и архитект на черната сряда" гръцкото електронно издание нюз.ин цитира лорда /високопставен член в правителствата на Маргарет Тачър и Джон Мейджър/, който твърди, че планът, представен от Варуфакис на икономическия форум в Лондон на 16 юли, не е бил план за излизане на Гърция от валутния съюз, а план за действие при извънредна ситуация, план за създаване на ликвидност, който Варуфакис бил нарекъл план Б, нещо, което лордът смята за напълно логично.
Британски журналисти и политически анализатори смятат, че като финансов министър лордът бил довел дотам страната заедно с Джон Мейджър, че тя да остане извън валутния механизъм И Ар Ем, и че отстраняването му от кабинета е станало доста месеци след това. Отбелязва се, че за разлика от него приятелят му Варуфакис е подал оставка още на следващия ден след референдума на 5 юли.
В. "Та неа" цитира бившия финансов министър, който по повод на целия шум около него казал: "Предадох Ципрас, но си оставаме приятели".
Варуфакис може да бъде съден и за хакерство срещу личните сметки на данъкоплатците, които той смятал да използва при подготвяното от него излизане на страната от еврозоната, докато са се водели преговорите с европейските кредитори за спасяването на Гърция от фалит.
Преди дни в. "Катимерини" писа, че Варуфакис е подготвял подробен план за въвеждане на паралелна платежна система, ако Европейската централна банка бе закрила гръцките банки. За целта той бил готов да използва хакери, за да влезе в сайта на Генералния секретариат за държавните приходи, за да получи достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците.
Снимка:www.thetoc.gr
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Удар с дрон е бил нанесен по дома на Нетаняху, няма пострадали
Удар с дрон е бил нанесен по дома на Нетаняху, няма пострадали
Джорджо Армани представи нова колекция в Ню Йорк, откри и своя сграда
Джорджо Армани представи нова колекция в Ню Йорк, откри и своя сграда
Харис и Тръмп в схватка за сърцето на Детройт - автоиндустрията
Харис и Тръмп в схватка за сърцето на Детройт - автоиндустрията
Зеленски: Вече наложените санкции са достатъчни, за да унищожат руската икономика
Зеленски: Вече наложените санкции са достатъчни, за да унищожат руската икономика



Яндекс.Метрика