Гърция и Италия облекчават ковид мерките, но по-предпазливо

30.04.2022 г. 08:44:52 ч.
/ ИА Добруджа
Гърция и Италия облекчават ковид мерките, но по-предпазливо
В началото на туристическия сезон Гърция и Италия обявиха, че ще облекчат здравните изисквания, но свалянето на COVID-19 ограниченията няма да е толкова бързо и повсеместно.

От 1 май в Гърция отпада изискването за представянето на COVID-19 сертификат за достъп до открити и закрити места и работата на обществените места се възстановява на 100%, съобщи здравното министерство. На граничните пунктове няма да е необходимо да се представят документ за ваксиниране, преболедуване и тестване. Няма да е необходимо и попълването на формуляра за адрес на престоя (PLF). Носенето на защитни маски на закрини места обаче остава.

Неваксинираните работници ще трябва да правят по един вместо по два бързи антигенни тестове седмично. Изключение са болниците и домовете за грижи за възрастни хора, където неваксинираните работници ще трябва да се подлагат на два бързи теста седмично.
 
Премахването на задължението за маска на закрито в никакъв случай не е сигурно, пише в. "Катимерини". Въпреки че първоначално се предполагаше, че от 1 юни ще бъде премахнато задължението те да се носят в някои затворени пространства, здравният министър Танос Плеврис остави отворена възможността това да не се случи. Той заяви, че маските остават през май, а след месец ще се прецени как да се действа в зависимост от епидемиологичната ситуацията.

Новите случаи на коронавирусна инфекция в Гърция отново се увеличават, като в петък беше съобщено за 7463, въпреки високите нива на ваксинация (73% напълно ваксинирани и 56.7% с бустер).
"Носенето на маска е защитна мярка, която не пречи на социалния и икономическия живот", заяви Плеврис в интервю за тв "Скай".

Мерките ще бъдат прегледани отново на 1 септември, като министърът каза, че отпадането им е временно спиране, а не окончателна отмяна.

Без сертификат, но с маска в Италия

Маските за лице ще останат задължителни в Италия в обществения транспорт и в някои закрити места до 15 юни, каза здравният министър в четвъртък, отлагайки края на пандемичните ограничения.

Маските ще се необходими за посещение на кина, театри, събития на закрито и за влизане в болнични заведения, каза министърът на здравеопазването Роберто Сперанца и добави, че правителството възнамерява да бъде предпазливо при премахването на останалите мерки.
"Решихме да ги оставим в сила за известно време, поне до 15 юни, елемент на предпазливост, който смятам, че е необходим", каза Сперанца, цитиран от Ройтерс.

Правителството обяви, че от 1 май здравни сертификати, доказващи ваксинация или скорошно възстановяване от коронавирус, вече няма да са необходими за посещение на ресторанти, фитнес зали и за използване обществен транспорт.

Около 84% от италианците са получили препоръчаните две дози ваксина, като над 65% от хората имат и бустер.

В Турция мерките остават

В Турция президентът Реджеб Ердоган каза във вторник, че Турция е готова да отмени всички мерки срещу коронавируса, като добави, че носенето на маска вече няма да е задължително на закрито.

Говорейки след последното заседание на консултативния научен съвет, Ердоган каза, че маските все трябва да се носят в обществения транспорт и в лечебните заведения, докато дневният брой нови случаи не падне под 1000. Новозаразените паднаха до 3000 дневно от 15 хил. в края на март.

Турция вече премахна изискването за носене на маски на открито и в закрити помещения с добра вентилация.
Снимка:Reuters
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Стреляха по бившия боливийски президент Ево Моралес
Стреляха по бившия боливийски президент Ево Моралес
Управляващите в Грузия обявиха победа на изборите, опозицията не признава резултатите
Управляващите в Грузия обявиха победа на изборите, опозицията не признава резултатите
В Грузия гласуват за нов парламент
В Грузия гласуват за нов парламент
След израелските удари: Въздушното пространство над Иран вече е отворено
След израелските удари: Въздушното пространство над Иран вече е отворено



Яндекс.Метрика