Идва ли служебният кабинет на Борисов

03.12.2016 г. 13:59:48 ч.
/
Идва ли служебният кабинет на Борисов
Интригата с това, че ГЕРБ би подкрепил кабинет с мандата на Патриотичния фронт (ПФ) или на Реформаторския блок (РБ), просъществува точно 24 часа.

За едно денонощие първо Бойко Борисов намекна, че депутатите му ще застанат зад правителство, сформирано от една от двете формации в рамките на този парламент. След това патриотите се втурнаха да говорят как вече са почти готови с бъдещия проектокабинет и започнаха даже да лансират имена на министри. А съпредседателят на фронта и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов си легна във вторник вечерта депутат и се събуди на следващия ден, виждайки се премиер.

Надеждите му обаче бяха своевременно попарени. В ранния следобед в сряда, между гласуванията на двата бюджета на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване, парламентарната група на ГЕРБ изненадващо се събра на спешно заседание и реши, че няма да участва във формирането на кабинет в рамките на това Народно събрание.

Това означава, че през следващата седмица ще започне формалното връчване на мандатите. Първите два ще бъдат дадени на ГЕРБ и БСП и веднага ще бъдат върнати. Интригата с третия мандат едва ли ще се реши в полза на Патриотичния фронт и най-вероятно Плевнелиев ще го връчи на Реформаторския блок, които, предвид решението на ГЕРБ, също няма да го реализират. След приключването на тази процедура ще трябва да бъде назначено служебно правителство, което да управлява до встъпването на новия президент в длъжност. Според два източника от сегашния кабинет има вероятност Плевневлиев да назначи като служебен целия състав на сегашния Министерски съвет, който отново да подаде оставка веднага след встъпването в длъжност на Румен Радев.

Това изглежда приемлив начин за изход от кризата, след като стана ясно, че вариантът настоящият и бъдещият президент да изберат заедно служебно правителство вече не съществува. Новоизбраният държавен глава Румен Радев отказа всякакви съвместни действия преди официалното си встъпване в длъжност. При това развитие на ситуацията Плевневлиев трябва да назначи служебен кабинет, който да управлява малко повече от месец, а след това най-вероятно да си подаде оставката. После Радев трябва да назначи ново правителство, а след изборите да застъпи трето.

Рискът при тази ситуация е, че в рамките на пет месеца изпълнителната власт ще се смени четири пъти. Това означава държавата да е напълно блокирана от непрекъснатите смени на върха. Този риск не може да бъде напълно избягнат, но ако поне при първото служебно правителство няма шок от смяната, проблемите ще бъдат по-малко. Назначен от Плевнелиев кабинет освен това може да бъде използван за предизборна боксова круша от все още действащия парламент. Ако кабинетът "Борисов" продължи като служебен, това няма да се случи.

Този вариант засега е теоретичен и зависи от два фактора. Единият е съгласието на президента, а другият е внимателната преценка от страна на ГЕРБ как това може да им помогне за по-добро представяне на парламентарните избори. Откъм Борисов подобна ситуация има и плюсове, и минуси. От една страна, сегашният премиер може да си навлече критики, че остава във властта по не особено честен начин, след като подаде оставка. От друга страна, той ще остане във властта само с месец повече, а в същото време ще помогне за по-стабилно предаване на властта към следващото правителство. Ако ГЕРБ успее да се предпази и от големи скандали през седмиците до края на януари, рисковете за тях от подобен ход ще са малки.

За Росен Плевнелиев също има потенциален репутационен проблем. Една от най-честите критики срещу него, особено в първите години от мандата му, беше, че той не е достатъчно самостоятелен. Ако сега назначи Борисов за служебен премиер, това може да засили тези критики. Те обаче са лесно преодолими с рационални аргументи, а и в последните месеци от управлението си Плевнелиев може да си позволи изцяло лукса да постъпва така, както е правилно, а не както изглежда добре за всички.

Дали със сигурност ще се стигне до този вариант обаче, ще се разбере през следващите седмици. Този петък Плевнелиев ще връчи мандата на ГЕРБ, а следващата седмица на БСП и (вероятно) на реформаторите. Назначаването на служебния кабинет едва ли ще бъде преди средата на декември.
Снимка:www.capital.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Велико Търново е център на тържествата за 116 години от Независимостта, председателят на НС Рая Назарян ще участва в честването
Велико Търново е център на тържествата за 116 години от Независимостта, председателят на НС Рая Назарян ще участва в честването
Наталия Киселова влиза в листите на БСП
Наталия Киселова влиза в листите на БСП
Вече има сигнали за купуване на гласове
Вече има сигнали за купуване на гласове
  Левон Хампарцумян: Политическият дебат в България е на примитивното ниво на зелена еуглена
Левон Хампарцумян: Политическият дебат в България е на примитивното ниво на зелена еуглена



Яндекс.Метрика