Инж. Тодор Гикински: ВиК-Добрич е без задължения и в много добра кондиция

15.11.2021 г. 14:41:18 ч.
/
Инж. Тодор Гикински: ВиК-Добрич е без задължения и в много добра кондиция
- Г-н Гикински, направих справка преди разговора ни, кога бяхте назначен за изпълнителен директор на ВиК-Добрич – преди 4 години. Като че ли дойдохте временно, за да изправите дружество на крака, но ето, че са изминали 4 години. Какво Ви задържа тук?
Ангажиментът, който съм поел към дружеството. И естеството на работата – през по-голямата част от съзнателния си живот съм се занимавал с ВиК и за мен все още е предизвикателство да работя в тази сфера. 
- Да започнем нашия разговор от гражданите и техните проблеми. Ежедневно получаваме сигнали по различни поводи, но напоследък зачестиха сигналите за запушена канализация, наводнени мази и т.н. Какво е необходимо да се направи, за да се реши този проблем дългосрочно?
Канализацията се задръства от хората, които я ползват. Никой външен човек няма да изхвърли нещо, което не е за канализацията. Апелът ми е самите граждани да се съобразяват с това какво изхвърлят, защото не е нормално канализацията да се запушва толкова често. Ние правим всичко възможно, за да оправяме тези неудобства за гражданите, дори сме сключили договор с външна фирма – от Варна. Това е може би най-голямата фирма за почистване на канали в България, така че един по един отстраняваме проблемите по всички адреси. Но това, което ми споделят колегите, е потресаващо – вадили са от канализацията одеяла, ботуши, какво ли не. Това са такива предмети, че ако се отпуши една шахта, те преминават в друга – запушват нея и се получава една верижна реакция…
- С какъв срок е договорът с тази фирма?
Засега е до края на календарната година, но предстои да пуснем обществена поръчка и от следващата година да сключим договор с фирма, която ще ни помага в такива ситуации.
- Други сигнали, които често получаваме от нашите слушатели, са свързани с разкопаването на улиците след работа на Вашите служители…
Вижте, ние имаме договор с Община Добрич за съвместно възстановяване на дупките след отстраняване на аварии, така че всичко е в техни ръце и тези въпроси би трябвало да ги отправите към Общината.
- Министерството на регионалното развитие отпусна 1,3 млн. лв. за изграждане на водопровод, с който да се подобри водоподаването за село Стожер. Какво е Вашето становище и в какъв времеви период е реалистично да са осъществи този проект?
Когато се получи проблемът с водоподаването в Стожер, ние дадохме едно предложение, което, според нас, е най-доброто. И с което жителите на Стожер щяха да получат най-качествената вода. За съжаление, това наше предложение не се прие. Община Добричка създаде една експертна комисия, която взе решение, че за оправяне на проблема е необходимо да бъдат отпуснати тези средства.
Сега всичко зависи от Община Добричка – процедури, избор на изпълнители. Хубавото е, че има проект. Той е от по-старите проекти – за водоснабдяване на Стожер от магистралния водопровод Батово – Добрич.
- А предложението на ВиК по-рационално ли беше?
На сто процента! От една страна щеше да е по-евтино като изпълнение, от друга – нямаше да се налага от водата за Добрич да отделяме и за Стожер. Но, така или иначе, решението на МРРБ е взето, процедурата е в ход, парите са отпуснати и няма какво толкова да го обсъждаме. Надявам се да се реализира и да бъде решен проблемът на жителите на Стожер.  
- Г-н Гикински, един от основните разходи на ВиК е електроенергията. Дружеството отдавна е на свободния пазар, но каква е ситуацията в момента при такова повишение на цената на тока?
Ще Ви дам пример. За миналия месец имаме калкулирана средна цена от 400 лева за мегават/час. А заложената цена в бизнес-плана на дружеството е 120 лева. Сами можете да направите сметка. А освен това, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от началото на годината е свалила цената на услугата в Добрич с 13 процента…
- А тези загуби откъде се компенсират?
Едно от нещата, които съм постигнал по време на управлението си, е да намалим количеството на ползваната електроенергия наполовина. И не сме оставили никого без вода. Ако не бяхме постигнали това през годините, сега ВиК-Добрич трябваше да плаща два пъти и половина повече за електроенергия. Или ако сме плащали до сега по 1 милион на месец, сега трябваше да плащаме по 3 милиона и половина. Вие знаете, че средният оборот на ВиК не е толкова голям и щяхме да изпаднем в положение, в което нямаше да можем да си покриваме само разходите за ток, а какво остава за заплати, ремонти, горива и други разходи?
Така че това, което сме съумели да акумулираме като средства през годините, сега ни спасява по отношение на разходите за тока.
 - А как ще коментирате отказа на Асоциацията по ВиК в област Добрич да приеме бизнес-плана Ви, като някои от общините дори поискаха и намаляване на цената на водата?
В ситуацията, в която се намираме в момента, да се говори за намаляване на цената на водата, за мен е подигравка. И не само към водното дружеството, а и към самите нас си. Защото, всички знаем, че за да съществува и да функционира нормално това дружество, е нужно да се издържа самостоятелно. Да припомням ли, че предишните управляващи бяха натрупали задължения в размер на 35 милиона?
- Които Вие сведохте до 15 милиона, ако не се лъжа?
Не, нямаме никакви задължения в момента! Нямаме задължения нито към доставчици, нито към никой друг. Това е от началото на тази година.
- А с какво изплатихте тези задължения?
С част от печалбата през тези 4 години покрихме около 15 милиона, а останалите са предоставени като кредит от Българския ВиК-холдинг.
Държа да отбележа, че в момента ВиК-Добрич е в една много добра кондиция. И това въпреки намаляването на цената на водата, въпреки увеличаването на цената на електроенергията.
- 4,35 лв. за кубик ли е реалната цена на водата в момента? Ще се приеме ли това предложение, заложено в бизнес-плана Ви?
Не мисля, че ще се приеме, макар че, ако се запази цената на електроенергията, и тази цена на водата няма да ни помогне.
Но държа да уточня, че в плана ни не е заложено още след Нова година цената да стане 4,35 лв., а това да се случи поетапно, като сме представили подробно и всички разходи, които има и ще има дружеството по време на целия период. Ето още един пример – спомената от Вас цена сме калкулирали при условие, че цената на електроенергията е 240 лева за мегават/час. А както Ви казах, тя в момента е 400 лв.
- В края на нашия разговор ми се ще да поговорим и за служителите на водното дружество. Това 30-процентно съкращение на персонала как се отрази на работата на ВиК?
ВиК е в много добра кондиция, работим по-добре. В момента останаха хората, които наистина искат да работят, а не да стоят по цял ден и да оправят клюките…
- В такъв случай би трябвало и заплащането да се е увеличило?
Разбира се. Не бих могъл да Ви кажа с какъв процент, но хората, които наистина работят, получават много по-добро заплащане в сравнение с времето, когато дойдох.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика