Йордан Йорданов: Добрич вече е на политическата карта на България

25.02.2022 г. 11:53:25 ч.
/
Йордан Йорданов: Добрич вече е на политическата карта на България
- Г-н Йорданов, на 18 февруари президентът Румен Радев бе гост в Добрич. Какво остава след една такава визита, освен че ни дават в централните новини?
За мен е важно, че Добрич вече е на политическата карта на България. Президент никога не е посещавал града и областта толкова често в рамките на две години. Това вече е партньорство, което е от полза за развитието на най-важните за нашия град проекти. Докато преди години на Добрич не бяха отпускани средства дори по вече готови проекти за реализация на територията на нашата община, то сега нещата се промениха. По време на служебното правителство получихме финансиране по няколко проекта. Откроявам този за канализацията и водопровода на квартал Рилци, който бе финансиран с над 1 млн. лв. по време на служебното правителство. Имаме готови проекти и в други направления.
- Президентът обаче не отпуска средства, те трябва да дойдат от правителството. Президентът назначи служебното, но отправя критики към сега действащото, включително и от Добрич.
Мисля, че президентът винаги е говорил откровено по отношение на проблемите на хората. Дали това, което казва, е критика, или не, ще си реши правителството.
- Той видя ли центъра на Добрич при посещението си?
Показах му центъра на Добрич по време на предизборната кампания преди 14 ноември. Тук искам да разсея много спекулации и опити за обвинения защо нищо не сме направили. Един европейски проект започва с проектиране, следва реализация и впоследствие въвеждане в експлоатация. Нашият център е въведен в експлоатация в края на 2011 г. По закон и по европейски нормативи нямаме право да правим каквото и да е по него 10 години. Този срок изтече в края на миналата година. Въпреки това ние сме започнали предварително обследване, заснемане, а вече и проектиране на нов център. Искам да е много ясно, че през този период не сме стояли, а сме търсили всякакви възможности за доставка на такива плочи, за да можем поне временно да заменим счупените. Няма никъде в България такива. Освен това фабриката в Португалия се оказа, че е произвеждала тези плочи единствено и само за центъра в Добрич. Това, което залагаме като материали в заданието за нов център, са гранитни плочи от порядъка на 8-12 см. или павета.
- Какво е Вашето мнение относно предложението за мандатност на кметовете? Предложението направи Настимир Ананиев – депутат от „Продължаваме промяната“.
Аз съм за мандатност, но не само за кметове. Съгласен съм да има точни и ясни правила, но ако се въведе мандатност на кметовете на малки и големи населени места от два мандата, те трябва да са поне петгодишни. Другият вариант е три мандата по четири години. Ние започнахме водния цикъл през 2015 г., а чисто административно го завършихме през 2020 г. Когато направиш един такъв проект, реално започваш да реализираш всички свои намерения – подземна инфраструктура, сградни отклонения, пречиствателна станция и много други неща. Сега реално ще видим това, което сме запланували през 2016 г., да се случи – нови улици, тротоари, междублокови пространства, детски площадки. Това отнема време. Един проект за воден цикъл отнема между 2 и 4 години след проектирането. Затова според мен два мандата по пет години или три по четири са достатъчни, за да развиеш потенциала си.
- Обсъждан ли е този въпрос в Националното сдружение на общините в България?
Тази тема е много стара. Винаги по един или друг начин е обсъждана, но никога не е била на дневен ред. Аз лично не подкрепям аргументите, които чух за два мандата. Това може би е някакъв тип воюване с предишните управляващи. Освен това има населени места, в които никой не иска да се захваща с тази работа. Така че много внимателно трябва да се помисли предварително.
- На сесията на Общинския съвет на 22 февруари една от темите беше съществуващата в Добрич „Синя зона“. Какво всъщност се променя?
Най-важното е въвеждането на нова електронна система за таксуване на „Синя зона“. От скоро ще въведем заплащане само със СМС, през приложение чрез кредитна или дебитна карта или в брой от определени с моя заповед търговски обекти в района. Служителите на „Синя зона“, които в момента таксуват с касови апарати, занапред ще изпълняват само контролни функции. Те ще сканират номерата, ще проверяват дали е заплатено и ще сигнализират, ако има нужда от скоба или репатратор.
- Тази седмица Добрич се сдоби с нова придобивка – електробусите на „Градски транспорт“. Успокоиха ли се страстите около общинското предприятие? Стори ми се, че управителят Катя Петкова има картбланш да работи смело.
В политиката вече нищо не ме изненадва. Казвам го във връзка с въпросните страсти. За мен беше изцяло изкуствено и нарочно създадено внушение. Никога не съм подхождал емоционално, а напротив – съвсем прагматично, защото когато станах кмет, „Градски транспорт“ едвам креташе и беше пред закриване. Виждате наши последователни действия през годините, в които искаме да го развиваме. В момента вече се вижда, че Добрич има специализиран автобус за превоз на пътници. По проект закупихме четири електробуса. Но ще продължим. Нашият стремеж е Добрич отново да има добър градски транспорт, с повече електробуси, за да намалим максимално вредните емисии. Работим за това и няма да спрем. Знам, че различни хора и компании могат да имат своите интереси и това е съвсем нормално в една пазарна икономика. Но искам да кажа, че Добрич имаше тролейбусен транспорт, който беше унищожен през 2013 г. с лека ръка. Работим и няма да се поддам на различни спекулации, които са с една-единствена цел – да дискредитират работата на търговското дружество със 100% общинско участие. Съвсем скоро „Градски транспорт“ ще бъде и вътрешен оператор. Имаме гласувано такова решение от Общински съвет. Така че това ще даде възможност за максимално развитие на градския транспорт в нашия град. Смятам, че гражданите ще оценят концепцията ни, разбира се, след като се качат на градския транспорт. Аз успях да се кача на автобусите втора ръка и мога да кажа, че са доста по-добре от маршрутките, които се движиха.
- Много исках да говорим за бюджет при вече една затворена страница на държавния, но това не се случи. Вие, общините, наясно ли сте какво да очаквате от държавата?
От това, което видях като рамка на бюджета мога да кажа някои числа. Капиталовите разходи, които държавата ни отпуска всяка година, традиционно са между 400 000 и 500 000 лв. Тази година са заложени малко над 900 000 лв. в държавния бюджет, което е много добре предвид факта, че сме община град. Направи ми впечатление и бюджетът за Агенция „Пътна инфраструктура“, който е малко над 2.5 млрд. лв. Направих си труда да проверя миналогодишни бюджети и се оказва, че капацитетът, който Агенцията до момента е успявала да реализира, е от порядъка на 1.2 – 1.3 млрд. лв. Сега е двойно повече. На първо четене това е добре. На второ четене обаче имам притеснение дали ще имат възможността да го реализират. Защото едно е да отпуснеш бюджет, а друго е да имаш капацитета, хората, фирмите и т.н., които да извършат тези дейности. Тайничко се надявам, че една немалка част от този бюджет в един момент при актуализация ще бъде прехвърлен към общините.
- Министър Даниел Лорер съобщи, че предвиждат 416 млн. лв. като инвестиции. Заговори се за един съвсем нов завод за електрокамиони в Пловдив. Предвижда ли се някаква голяма инвестиция в Добрич през тази година?
Първо да кажем, че правителството нарече своя бюджет на растежа и на развитието. Аз обаче ще бъде по-прагматичен и ще кажа, че нашият бюджет е на стабилността и работата. Нека не забравяме, че до вчера бяхме в една изключително сложна ситуация с много дефицити в бюджетите в края на 2021 г. Така че нека да не прибързваме. За инвестиции може да се говори, но трябва да се види на терен реално как ще се случат. Надявам се да се случат, разбира се. По Плана за възстановяване ние работим за индустриален парк, за да имаме добър хоризонт за привличане на малки и средни предприятия, и лека промишленост. Много важно е също да се каже, че Община Добрич кандидатства по един норвежки механизъм за осветлението, като сме одобрени, но сме сред резервите. Фактът, че сме одобрени обаче автоматично ни изпраща към Плана за възстановяване. Тоест, по всякакъв начин ще търсим възможности за финансиране. Със създалата се ситуация в Украйна, може би, Европейският съюз ще реши да пренасочи средства към хуманитарни помощи за Украйна и тогава този програмен период може да се забави допълнително. Наричам бюджета на Добрич стабилен и работен, защото през тази година ще инвестираме много в инфраструктура. Ще го видите съвсем скоро. Общинският бюджет ще бъде приет в рамките на месец март. Искам да напомня, че имаме кредит от миналата година, който в момента влиза в сила и можем да използваме. Добре е, че имаме далновидна политика и сме последователни, защото изтеглихме кредита през миналото лято, когато лихвите бяха ниски и нямаше инфлация. Сега ще можем да направим много на брой улици. Ако сега тръгнехме да теглим кредит, тези улици щяха да са с 30-40% по-малко.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика