ИПИ: Ресурсите на МВР в страната са разпределени неравномерно

28.09.2024 г. 08:22:07 ч.
/
ИПИ: Ресурсите на МВР в страната са разпределени неравномерно
Ресурсите на МВР в страната са разпределени неравномерно. Това сочат данните на Института за пазарна икономика (ИПИ).

В областите с по-концентрирано в урбанизираните територии население заетите в районните управления (РУ) са по-малко, докато в тези с разпръснато население - повече. В Пловдив и Варна числеността на РУ е под 200 на 100 хиляди жители, а в Смолян, Видин и Ловеч - по средно над 300 на 100 хиляди души от населението.

По данни на ИПИ районните управления на МВР са 166 на брой, разположени са в 140 града (и съответно общини). Заетите в тях лица са с обща численост от близо 15 хиляди души. Най-многочислени са те в София, където щатните бройки на деветте РУ са общо 2734 души. С малко над 500 пък са РУ във Варна (в 5 РУ) и Пловдив (в 6 РУ), следвани от Бургас с 444 заети (в 4 РУ). Около 200-250 е числеността на РУ в Стара Загора, Казанлък, Русе, Плевен и Сливен. Най-малките РУ - с по под 30 щатни бройки - са в Угърчин и Малко Търново.

От ИПИ посочват, че най-натоварени са РУ във Варна. Там се падат средно по осем престъпления на един полицай. По този показател следват Враца, Велико Търново, Стара Загора и столицата с по 6 престъпления на един, работещ в РУ. На дъното на класацията се нарежда Смолян с под 2 регистрирани престъпления годишно на средно един зает в РУ.

Данните за числеността на районните управления показват неравномерното разпределение на ресурсите на МВР, насочени, поне пожелателно, към осигуряване на вътрешния ред и сигурността на населението на страната. Това не е типично единствено за тази структура и се вижда и в редица други дейности, с които държавата се е нагърбила - образование, здравеопазване, социални дейности и др., поясняват от ИПИ.

На фона на това България е страната в ЕС, която заделя най-висок дял от БВП (2,5%) за вътрешен ред и сигурност.
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
МВнР призова: Българите незабавно да напуснат Ливан!
МВнР призова: Българите незабавно да напуснат Ливан!
През следващата седмица ще започне удостоверяването  на машините за предстоящите избори
През следващата седмица ще започне удостоверяването на машините за предстоящите избори
 Внимание! Двойно увеличение на телефонните измами
Внимание! Двойно увеличение на телефонните измами
Служебното правителство прие националната програма срещу домашното насилие
Служебното правителство прие националната програма срещу домашното насилие



Яндекс.Метрика