Испанците гласуват на исторически парламентарни избори днес

20.12.2015 г. 12:21:10 ч.
/
Испанците гласуват на исторически парламентарни избори днес
Испанците гласуват днес на парламентарни избори, които вероятно донесат безпрецедентна промяна. В парламента ще влязат две нови партии, "Подемос" ("Ние можем") и "Сиудаданос" ("Гражданите"), които искат да реформират преживялата дълбока криза страна, пише агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Освен това те рискуват да поставят началото на период на политическа нестабилност, ако никоя партия не успее да сключи съюзи за съставяне на правителство. Дори фаворитът - Народната партия на премиера Мариано Рахой, вероятно няма да получи абсолютно мнозинство.

От 1982 г. консерваторите и Испанската социалистическа работническа партия (Partido Socialista Obrero Español – PSOE) се редуват в управлението на страната с 47 млн. жители. Новите партии ще променят правилата на играта.

От 2008 г. насам икономическата криза обезкървяваше страната, принуждавайки правителствата - социалистическото, а после и консервативното - да прибягнат до драстични мерки за икономии. Равнището на безработица скочи до 27%, орязани бяха разходите за здравеопазване, десетки хиляди собственици изгубиха домовете си, защото не бяха в състояние да изплатят кредитите си към банките, които през 2012 г. се ползваха от европейски спасителен план на стойност 41 млрд. евро.

Недоволството на населението, извело през 2011 г. хората на улицата, беше канализирано от несъгласната с мерките за строги икономии партия "Подемос". Формацията, основана миналата година от 37-годишния преподавател по политология Пабло Иглесиас (който продължава да ходи с брада и да носи косата си, вързана на опашка), осъжда системата, корупцията и несправедливостта. Партията отнема гласове от социалистите.

Икономиката започна да се възстановява в края на 2013 г. Година по-късно, по Коледа, потреблението се съживи, а предприятията отново отчитаха печалби.

Когато "Сиудаданос", дотогава каталунска регионална партия, влезе в националната политика, "Испания направи завой към оптимизма на фона на песимистичната полемика на "Подемос", обяснява Белен Барейро, директорка на института за социологически и маркетингови проучвания  MyWord.  

"Сиудаданос" възнамерява да прочисти икономиката и институциите от корупцията и клиентелизма и да реформира трудовия пазар в страната, където нивото на безработицата все още надхвърля 21%. Центристката й риторика съблазнява и десни, и леви.

"Подемос" смекчи тона и вече се представя като партия, готова да управлява с икономическа програма със социалдемократически уклон. Това личи и от публикуваните в понеделник най-нови сондажи.  

Според тях двете нови партии, привличащи младите избиратели, са с изравнени позиции. Мариано Рахой се очертава като гарант на икономическата и политическата стабилност на фона на сепаратистката треска в Каталуния.

Без абсолютно мнозинство той ще има нужда от гласовете на "Сиудаданос", за да бъде овластен от парламента. Само че водачът на "Сиудаданос" Алберт Ривера - обичан от телевизионните камери 36-годишен юрист - повтаря, че няма да подкрепи "нито Рахой, нито (Педро) Санчес", лидера на социалистите.

В левицата, ако се решат да се съюзят, социалистите и "Подемос" няма да съберат мнозинство от 176 места от общо 350, за да управляват, показват допитванията.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Наводненията в Бразилия отнеха живота на 29 души, а 60 са изчезнали
Наводненията в Бразилия отнеха живота на 29 души, а 60 са изчезнали
Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир
Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир
Байдън е категоричен, че протестите в САЩ няма да променят политиката му към Израел
Байдън е категоричен, че протестите в САЩ няма да променят политиката му към Израел
Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции
Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции



Яндекс.Метрика