ISW: Харков е част от неясната "санитарна" зона за Русия

20.04.2024 г. 12:13:42 ч.
/
ISW: Харков е част от неясната "санитарна" зона за Русия
Руският външен министър Сергей Лавров сигнализира за намерението на Русия да превземе град Харков в бъдеща значима руска настъпателна операция. Той е първият високопоставен служител на Кремъл, който директно идентифицира града като възможна руска оперативна цел след неотдавнашните украински предупреждения, че това може да се очаква в началото през лятото на 2024 г.

Лавров заяви по време на радио интервю на 19 април, че град Харков "играе важна роля" в идеята на руския президент Владимир Путин за създаване на демилитаризирана "санитарна зона" в Украйна за защита на руските гранични селища от украински стачки.

Путин много ясно е заявил, че руските сили трябва да прокарат фронтовата линия достатъчно навътре в Украйна - която Лавров изрично определя като Харковска област - за да поставят руските селища извън украинския обсег на удар. Това изискване е много неясно определение, което може да включва цялата украинска територия, докато съществува независима украинска държава и има желание да се защити.

Лавров заяви в отговор на въпрос къде ще отидат руските сили след създаването на "санитарна зона", че руските власти са "напълно убедени" в необходимостта от продължаване на войната на Русия срещу Украйна. 

Забележките на Лавров предполагат, че Кремъл вероятно ще използва идеята за постоянно променяща се демилитаризирана "санитарна зона", за да оправдае руските настъпателни операции все по-навътре в Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Известният руски пропагандист и държавна телевизионна водеща Олга Скабеева нареди руските удари с безпилотни самолети и ракети срещу Харковска област сред част от усилията на Русия да създаде "санитарна зона" по време на реч на 19 април, предполагайки, че други видни рупори на Кремъл също полагат информационна основа за оправдават текущите руски удари и бъдеща настъпателна операция срещу град Харков под предлог, че защитават руските граждани.

Украински официални лица, включително украинският президент Володимир Зеленски, наскоро идентифицираха заплахата от възможна руска лятна настъпателна операция, насочена към превземането на град Харков.

ISW продължава да оценява, че руска настъпателна операция за превземане на град Харков би била изключително амбициозно начинание, което би поставило значителни предизвикателства както за руските сили, отговорни за усилието, така и за по-широката руска кампания в Украйна.

ISW също така оценява, че военната помощ на САЩ е от жизненоважно значение за способността на Украйна да се защитава срещу всяка лятна руска настъпателна операция, включително срещу град Харков.

Украински официални лица обявиха, че украинските сили са свалили руски самолет, докато е нанасял ракетни удари срещу Украйна за първи път през нощта на 18 срещу 19 април, демонстрирайки способност, която може да ограничи начина, по който Русия провежда ударната си кампания срещу Украйна. Командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук обяви на 19 април, че украинските сили са свалили руски стратегически бомбардировач Ту-22М3, който е изстрелял крилати ракети Х-22 срещу Украйна.

Украинското главно военно разузнавателно управление (ГУР) заяви, че украинските сили са свалили Ту-22М3 на разстояние 300 километра от Украйна със същите средства, с които свалиха два руски самолета А-50. Украинското издание RBK-Украйна съобщи, че са използвали системи за противовъздушна отбрана С-200, за да свалят Ту-22М3. ГУР съобщи, че Ту-22М3 се е разбил в Ставрополски край, където на кадри се вижда как самолетът губи височина и се разбива.

Говорителят на ГУР Андрий Юсов заяви, че свалянето на Ту-23М3 е принудило друг руски Ту-22М3 да обърне и отбеляза, че за Русия е "практически невъзможно" да произвежда нови бомбардировачи Ту-22М3. Съобщава се, че руските сили са имали приблизително 60 стратегически бомбардировача Ту-22 към 2023 г.

Руското министерство на отбраната (МО) призна самолетната катастрофа, но я приписа на техническа неизправност, а не на украинските сили, а руските военни блогъри до голяма степен се обединиха около разказа на МО.

Представители на Ставрополския край съобщиха, че при катастрофата е загинал един руски пилот и са нанесени наранявания без опасност за живота на други двама, а четвърти член на екипажа остава в неизвестност.

 
Снимка:webnews.bg

Коментирайте
Подобни новини
От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария
От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария
Макрон на държавно посещение в Германия
Макрон на държавно посещение в Германия
Президентски балотаж в Литва
Президентски балотаж в Литва
Серия земетресения в Турция тази сутрин
Серия земетресения в Турция тази сутринЯндекс.Метрика