ISW: Самолетът на Пригожин е свален с две ракети С-300

24.08.2023 г. 12:22:05 ч.
/
ISW: Самолетът на Пригожин е свален с две ракети С-300
Финансистът на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин и основателят Дмитрий Уткин загинаха, след като руските сили свалиха самолет, превозващ висши командири на "Вагнер", над Тверска област. Руската федерална авиационна агенция (Росавиация) съобщи на 23 август, че всички пътници - Евгений Пригожин, Дмитрий Уткин, Сергей Пропустин, Евгений Макарян, Александър Тотмин, Валерий Чекалов, Николай Матюзеев - са загинали при катастрофата заедно с тримата членове на екипажа.

Това обобщи Институтът за изследване на войната.

Руското опозиционно издание "Досие" съобщи, че Чекалов, който е под санкциите на САЩ за прехвърляне на боеприпаси в Русия и е действал от името на Пригожин, е контролирал логистиката на транспорта на Вагнер и "гражданските" проекти в чужбина.

Руски вътрешен източник твърди, че Чекалов е бил и ръководител на службите за сигурност на "Вагнер", въпреки че друг източник опровергава това твърдение.

"Досие" съобщава също, че няколко други от пътниците са се присъединили към частната армия между 2015 и 2017 г. и са се сражавали в Сирия, въпреки че сегашните им позиции не са ясни.

Руските източници засилиха кадрите, на които очевидно се вижда как руска ракета поразява самолета, превозващ Пригожин, Уткин и други командири на "Вагнер", както и останките от самолета.

Вътрешен източник твърди, че две ракети С-300 са свалили самолета.

Данните за проследяване на полета на самолет Embraer Legacy 600 (регистрационен номер RA-02795), регистриран за Wagner Group, спират след 18:11 ч. московско време, докато е над Тверска област.

Руски източници твърдят, че втори самолет Embraer, собственост на Wagner Group (регистрационен номер RA-02748), е излетял от Москва, но се е обърнал и е кацнал на летище "Остафиево" в Москва по време на удара.

Данните за проследяване на полета показват, че този втори самолет е пристигнал в Санкт Петербург в 18:27 ч. и е отлетял обратно за Москва 20 минути по-късно, пристигайки обаче в 20:02 ч.

Руското министерство на отбраната (МО) и Кремъл унищожават частната военна компания "Вагнер" (ЧВК) и отслабват авторитета на Пригожин още от времето на бунта, а убийството на висшето ръководство на "Вагнер" вероятно е последната стъпка за ликвидирането на "Вагнер" като независима организация.

Източници от "Вагнер" и руски вътрешни източници съобщиха, че руското МО наскоро е започнало да формира нови частни военни компании, които да заменят "Вагнер" в Африка и Близкия изток, и е започнало да набира персонал от "Вагнер".

Командири на "Вагнер" посочиха, че двама високопоставени служители на "Вагнер" са се присъединили към руското МО, а вътрешни източници твърдяха, че някои служители на "Вагнер" са започнали да напускат Беларус, след като беларуският президент Александър Лукашенко е отказал да финансира "Вагнер", когато е разбрал, че Русия няма да плати разходите.

След бунта онлайн личността на Пригожин до голяма степен бе заглушена - вероятно като част от сделката между Лукашенко, руския президент Владимир Путин и Пригожин - което може да е повлияло негативно на способността на "Вагнер" да набира нов персонал в условията на клеветническата кампания на Кремъл срещу Пригожин.

Руското МО и Кремъл на практика са създали условия, при които Пригожин вече не може да оказва адекватна подкрепа на контингента на "Вагнер", освен ако не успее да осигури ново финансиране и мисии за персонала на "Вагнер" в непосредствено бъдеще. Подобни условия в крайна сметка можеха да доведат до бавна загуба на бойци от "Вагнер" и да накарат Пригожин да загуби своята значимост и влияние.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Ураганът "Милтън" удари Флорида - жертви, наводнения и разрушения по пътя на стихията
Ураганът "Милтън" удари Флорида - жертви, наводнения и разрушения по пътя на стихията
Турски кораби с евакуирани граждани, сред които българи, напуснаха Бейрут
Турски кораби с евакуирани граждани, сред които българи, напуснаха Бейрут
Хан Канг получи Нобелова награда за литература
Хан Канг получи Нобелова награда за литература
Ураганът "Милтън" удари Флорида, има загинали
Ураганът "Милтън" удари Флорида, има загинали



Яндекс.Метрика