Иван Демерджиев: Жандармерията ще остане на "Капитан Андреево" колкото е необходимо

07.08.2022 г. 13:44:45 ч.
/
Иван Демерджиев: Жандармерията ще остане на "Капитан Андреево" колкото е необходимо
Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че жандармерията ще остане колкото е нужно на граничния пункт "Капитан Андреево", за да се гарантира нормалната дейност на контролния пункт.

Според него ГКПП "Капитан Андреево" функционира нормално по всички параметри и от двете страни, като екипи на жандармерията са на пункта, за да поддържат обществения ред и преустановят конфликти:

"Има екипи на жандрамерията на пункта, за да поддържат обществения ред, тъй като между различни групи служители - на дружества, на държавната Агенция по храните - възникват преиодично конфликти. Ние не можем да си позволим тези конфликти да ескалират и да доведат до по-сериозно напрежение или до някакви последици".

"Жандармерията не спря, а възстанови трафика", подчерта служебният вътрешен министър.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков проведоха днес инспекция на ГКПП "Капитан Андреево", където три дни беше блокирано преминаването на товарни камиони с храни.

Причината е напрежението между частната фирма "Евролаб 2011" и инспекторите на Агенцията по храните, което наложи и изпращането на жандармерия.

Струпалите се камиони очакват да бъдат обработени.

И днес жандармерия продължава да охранява служителите на Агенцията по безопасност на храните и да им осигурява възможност да вършат товаро-разтоварната дейност по контрола на камионите.


Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев увери, че ще бъдат взети мерки, за да не се допусне споровете около санитарния контрол на пункта "Капитан Андреево" да предизвикат нови проблеми:

"Аз очаквам тук да ескалира отново такъв тип напрежение. Нека хората, които го пораждат, да имат знанието, че държавата ще отговори на това с пълния си ресурс и да не хранят никакви илюзии, че ще се получат лесно нещата".През последните дни се е стигнало до физически сблъсъци между инспекторите и частната фирма, която от 10 години има монопол върху контрола на границата."Фирмата беше довела множество млади, здрави и силни мъже, които, на практика, бяха заели площадките, където се извършва товаренето и разтоварването", разказа по-рано през деня директорът на Агенцията по храните професор Христов Даскалов.

Заради конфликта поне 500 камиона с храни бяха блокирани на пункта, като част от тях все още са там.

"Това да се натрупат 500 камиона с храни нали разбирате, че е много сериозно нещо, особено в летния период, това са и много разходи за превозвачите", отбеляза проф. Даксалов.

Според министър Демерджиев, хакерската атака срещу сървърите на Агенцията по храните е пряко свързана с проблемите на граничния пункт "Капитан Андреево":

"Хакерската атака съвпада като време поразително с момента, в който се възстанови работата на гранични пункт. Знаете, че трудно се правят провери на източника на хакерска атака, но когато такъв тип атака възникне в момента, в който е преодолян друг проблем, логично е да се свържат двете неща. Целта е била да се попречи, но благодарение на своевременните действия не е успяла да засегне директно работата тук, на този пункт, но работата на БАБХ - да, затруднена е. Правим всички възможно да възстановим последиците".

Хакерската атака не успя да попречи на граничния контрол, но от вчера на обед блокира сайта на Агенцията по храните (БАБХ) и електронната система "Ветис", в която се идентифицират всички  селскостопански животни в страната.

Снимка:БГНЕС
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април



Яндекс.Метрика