Ивелина Илиева, председател на РИК: Надяваме се на спокойна кампания

28.04.2014 г. 11:17:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Ивелина Илиева, председател на РИК: Надяваме се на спокойна кампания
Ивелина Илиева e председател на Младежката организация на ГЕРБ в Добрич и ръководител на Областния информационен център. За четвърти път е член на Районната избирателна комисия, но за първи път е назначена от ЦИК за председател.
Как започна работа РИК-Добрич и какъв е съставът, в който ще работите?
За момента работата на комисията върви спокойно, движим се по график по отношение на решенията, които вземаме. Комисията е от 15 члена. Имам двама заместници – това са Диана Далакманска от Коалиция за България и Даниел Маринов от ПП „Атака". Мелекбер Мустафа Абил от ДПС е секретар и членове са - Димчо Илиев, Росица Димова, Живко Желязков, Горан Панов, Нели Димова, Върбан Върбанов, Валя Пейчева, Севда Неджибова, Вела Георгиева, Милена Желева-Керанова, Антония Панайотова.
Има ли комисията важни решения, които вече сте взели?
Това, което сме решили до момента, е относно сформиране на единната номерация на секционните избирателни комисии. Определяме броя на членовете и разпределението на ръководствата по политически партии. На 24 април изтече срокът за подаване на съставите на СИК от общините. Те подават поименен състав и до 29 април трябва да бъдат назначени.
В колко СИК ще гласуват гражданите на областта и колко са избирателите?
В Добричка област ще се сформират 382 секции. В това число не влизат подвижните изборни секции. Те ще се устроят на база на подадени заявления от избиратели с увреждания. В числото на 382-те секции обаче влизат тези, които допълнително се разкриват в болницата в Добрич, в Старческия дом, в Следствения арест, Дома за стари хора в Тервел, в Карвуна и Тузлата. Общо 6 допълнителни секции. Миналата година, например, само в Тервел имаше разкрита такава секция. Сега предстои да видим. В Добричка област в СИК ще работят общо 3066 души. Те са в комисии по седем и девет члена в зависимост от гласоподавателите под 500 и над 500 души.
По данни на ГРАО избирателите в област Добрич са 172 489. Най-много са в областния град - 87 116.
Има ли чужденци, пожелали да гласуват?
Срокът за подаване на декларации от чуждестранни граждани за вписване в избирателните списъци изтече на 14 април. Само една декларация е подадена от 70-годишен гражданин на Великобритания, който живее в община Генерал Тошево. Той ще гласува в секция в село Преселенци.
Очаквате ли подводни камъни от новия Изборен кодекс?
Към момента не очакваме. Може би, при самото гласуване и обработката на протоколите и с новата бюлетина, да се случат проблеми. При отчитане на резултатите – също.
Бюлетината вече е приета в окончателен вид и е публикувана в Държавен вестник. От лявата страна има квадратчета за политически партии, коалиции и инициативни комитети, а от дясно – кръгчета за преференциален вот. До колко ще се справят избирателите, пак предстои да разберем. Бюлетината съвсем не е трудна. В нея ще има 15 партии, 6 коалиции и 5 инициативни комитета. За преференция ще има 17 номера за евродепутати. Кампанията започва от 25 април и ще продължи до 23 май включително. 24 май е ден за размисъл.
При вас постъпват сигналите за нарушения. Има ли вече подадени сигнали?
Все още не. Постъпват сигнали за агитационни материали, поставени неправомерно или за агитация. Надяваме се на спокойна кампания. Работим открито, имаме страница, където гражданите могат да гледат архив от заседанията ни. Всички видео файлове са качени. Така че заседанията ни могат да се следят. Надявам се да работим добре и с медиите.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика