Издирват опасната Хаят Бумедиен, „Ал Кайда” пое отговорност за „Шарли ебдо”

10.01.2015 г. 12:54:00 ч.
/ ИА Добруджа
Издирват опасната Хаят Бумедиен, „Ал Кайда” пое отговорност за „Шарли ебдо”
Полицията във Франция издирва съучастници на терористите, които убиха 17 души в рамките на два дни, съобщава Би Би Си. Една от ключовите фигури е Хаят Бумедиен, приятелка на Амеди Кулибали. Припомняме, че той беше убит, когато полицията щурмува супермаркет в Париж, където той държеше заложници. Четирима от взетите заложници загинаха.
Хаят Бумедиен е описана като въоръжена и опасна.
В петък президентът Франсоа Оланд похвали полицията, но и предупреди за нови заплахи. Той изтъкна, че опасността не е преминала. Държавният глава призова за бдителност и обединение.
Главният прокурор на Франция Франсоа Молинс заяви, че властите са фокусирани върху Бумедиен. Подозира се, че тя е била с Кулибали в четвъртък, когато полицайка беше убита в Париж. След стрелбата двамата изчезнаха, но Кулибали се появи отново в петък, когато взе няколко заложници в супермаркет в източен Париж.
Междувременно клонът на „Ал Кайда" в Йемен пое отговорност за смъртоносната атака в „Шарли ебдо". Това стана късно в петък, не дълго, след като полицията уби заподозрените след тридневно преследване. Двамата братя Куаши бяха атакувани и убити от френските спецчасти след многочасова операция.
В изявление, предоставено на „Асошиейтед Прес" от „Ал Кайда на Арабския полуостров" се казва: „Ръководството на „Ал Кайда на Арабския полуостров" е организирало операциите и те са избрали своята цел много внимателно". В изявлението се посочва още, че убийството на 12 души в редакцията на „Шарли ебдо" е като „отмъщение за честта" на пророка Мохамед, чието изобразяване било забранено от ислямската традиция.
По разкази на свидетели единият от атентаторите в „Шарли ебдо" след атаката извикал: „Можете да кажете на медиите, че това беше „Ал Кайда" в Йемен. Френският новинарски канал BFM също информира, че двамата заподозрени атентатори Саид и Шериф Кауши направили същото твърдение в телефонно обаждане от печатницата, където държаха заложници и по-късно бяха убити в петък.
Безпрецедентната атака шокира Франция и целият свят изрази своята солидарност.
Днес френските министри се срещат, за да подготвят огромен митинг на единство, който ще се състои в сърцето на Париж в неделя.
Сред присъстващите ще бъде премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел и испанският министър-председател Мариано Рахой.
Ключови членове на френското правителство ще обсъждат нови мерки за осуетяване повторението на атаката от сряда.
Американският президент Барак Обама заяви, че е насочил своите разузнавателни служби да окажат помощ на Франция в борбата с евентуални бъдещи заплахи.
Междувременно Държавният департамент на САЩ актуализира съветите си за пътуване и предупреди американците, които пътуват в чужбина, да бъдат много бдителни.

Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток
ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за Газа
ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за ГазаЯндекс.Метрика