Начало >Добруджа >Култура

Изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция, бе открита в дом-паметник „Йордан Йовков (ВИДЕО)

01.04.2019 г. 12:25:39 ч.
/
Изложба,  посветена на 140 години  от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция, бе открита в дом-паметник „Йордан Йовков (ВИДЕО)
В дом-паметник „Йордан Йовков“ днес бе открита изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“. Тя е посветена на 140 години  от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция. Експозицията бе открита от областния управител Красимир Кирилов. Изложбата е посветена на основния закона на всяка една държава, отбеляза той.  С този  документ на свободното ни отечество се реализират на практика думите на Левски „От никоя страна за нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои, според нас в нашите задружни сили”. Тези думи на Дякона и до днес са девиз на Народното събрания и до днес звучат актуално и ние сме тези, които трябва да обединим усилия, за да имаме модерна и съвременна България, допълни още Красимир Кирилов.
Експозицията  проследява подготовката на Учредителното събрание, участието на първите български депутати в него и ролята на руския император Александър Дондуков в полагането  на основите на гражданското управление в новоосвободените български земи. Показани са програмата и протокола  от първото заседание на Учредителното събрание. Могат да се видят решението за избиране на Александър Батенберг за княз на България и други исторически документи, каза Деляна Фудулова – началник отдел Държавен архив – Добрич. В Учредителното събрание има четири  категории депутати - по право или звание, назначени от императорския комисар, от различни учреждения и общества. Девет са представителите в него  от Добричка и Балчишка околия, допълни още тя.
Изложбата се реализира  по инициатива на 44-ото Народно събрание с председател г-жа Цвета Караянчева и със съдействието на държавна агенция „Архиви“.

Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш в Добрич за периода 17 - 23 юни
Културен афиш в Добрич за периода 17 - 23 юни
Вълнуващ финал на Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ (ВИДЕО)
Вълнуващ финал на Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ (ВИДЕО)
Книгата "Една торба ключове" на Цончо Родев ще бъде представена в Добрич
Книгата "Една торба ключове" на Цончо Родев ще бъде представена в Добрич
Отново имена от световните сцени ще гостуват в Добрич
Отново имена от световните сцени ще гостуват в Добрич



Яндекс.Метрика