Начало >Добруджа >Култура

Изложба, посветена на годишнина от рождението на Данаил Бекяров

11.01.2016 г. 08:31:17 ч.
/
Изложба, посветена на годишнина от рождението на Данаил Бекяров
Регионална библиотека „Дора Габе”организира изложбата под наслов „Живот, отдаден на Добруджа, която е по повод 105 години от рождението на Данаил Бекяров, адвокат, публицист и краевед и почетен гражданин на Добрич. Експозицията включва библиотечни документи от сектор Краезнание, свързани с живота и дейността на Данаил Бекяров: книги, фотографии, писма от личния му архив, публикации в местния периодичен печат.
Интерес представляват непубликуваните монографии „Добрич”, ч. 1, и ч. 2, в които Бекяров описва възникването на град Добрич, училищното дело, освобождението му от османско владичество, както развитието на града след това. Плод на дългогодишната му, събирателска и изследователска  работа е монографията "Материали и спомени за добруджанския периодичен печат. Вестници и списания, излизали в Добрич през 1919-1940 г." /1998/, както и „Хаджиоглу Пазарджик: Някогашният Добрич от ХIV в. до 1882 г.”. Показани са и изследванията за него в книгите: „Личности и събития” и „Добруджанци се смеят” на Атанас Пеев; „Добруджа възпява себе си …” и „Живот, отдаден на Добруджа: лит. анкета с Данаил Ст. Бекяров” на Йордан Дачев; „Добруджанци в науката, изкуството и културата” и „Сказки, беседи и слова” на Любен Бешков; „Данаил Стефанов Бекяров : 1911-2006 : Био-библиография” на Галя Маринова и др. Място са намерили и неговите публикации  в сп. „Краезнание”, Антимовски хан”, „Подиум”. Във вестник „Добруджански глас” от 15 март 1936 г. е представена телеграма – протест на базарджишкото гражданство до Министър -председателя Г. Татареску, срещу терора върху българското население, където Данаил Бекяров е първи от подписалите декларацията.
В изложбата намира място и част от личния му архив: писмо от д-р Благовест Нягулов, писмо до Жеко Попов, относно публикациите на Ж. Попов във в. „Отечествен вестник”, сп. „Векове”, за предстоящата книга за Северна Добруджа, в която участва и Данаил Бекяров с материали за тулчанските българи и за обезбългаряването на Северна Добруджа по силата на Крайовския договор, писма и телеграми от родственици, покани, поздравителни картички от институции  и др.
Изложбата може да се разгледа във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе” от 11 до 26 януари 2016 г.
По повод годишнината на добруджанския краевед и изследовател, на 26 януари 2016 г., от 15.00 ч., в сектор Краезнание на Регионална библиотека „Дора Габе” ще се проведе урок по краезнание с ученици от СОУ „Д. Талев”.
Сектор Краезнание на Регионална библиотека „Дора Габе” притежава част от ценната добруджанска периодика "Добруджански глас" "Единство", "Ново единство" и др., съхранявани ревностно дълги години от бележития добруджанец.
От библиотеката припомнят и биографията на Бекяров:
Той е роден на 31 януари 1911 година в Добрич.
През 1929 година завършва Българската частна гимназия Добрич. Участва активно в обществения и културния живот на Добрич още от 1928 година. Най-младият член-основател е на Българската миноритарна партия в Добруджа. Членува в нея до 1938 година, когато всички партии в Румъния са разтурени. През 1928 г. публикува дописки за положението в Добруджа във в. "Варненска поща". От 1930 до 1933 година е в Париж, където завършва Юридическия факултет на Сорбоната.
Широко известни са публикациите му във вестниците "Добруджански глас" /член е на редакционния му комитет/, "Добруджа", "Единство", "Ново единство" и "Добруджански куриер". В тях очертава ролята на българското студентство в освободителните борби на добруджанското население.
Става адвокат в Добрич през 1934 г. От 1935 до 1941-1942 година е секретар на Българския народен университет в Добрич. Поддържа тесни връзки с други дейци от Добруджа, Бесарабия, Банат, Букурещ и България.
След освобождението на Южна Добруджа от румънска окупация става експерт-консултант в Министерството на външните работи по прилагането на клаузите на Крайовския договор от 7 септември 1940 г.
През периода 1943 - 1950 г. адвокатства в Добрич. От 1945 година сътрудничи на в. "Добруджанска трибуна" с краеведски изследвания на проблеми от миналото на Добруджа и Добрич. Съдия е в Добричкия окръжен съд от 1950 до 1974 г.
През 1999 година е удостоен със званието Почетен гражданин на Добрич - за изключителен и траен принос в обществено-политическия, социалния и културен живот на Добрич и Добруджа.
Данаил Бекяров ни напусна през месец януари 2006 г.

Коментирайте
Подобни новини
РБ „Дора Габе” представя романа „Извън обхват” на Евгени Черепов
РБ „Дора Габе” представя романа „Извън обхват” на Евгени Черепов
Иван Янъков ще дирижира концерт на Български камерен оркестър - Добрич
Иван Янъков ще дирижира концерт на Български камерен оркестър - Добрич
Симона Тодорова от Студио за вокално обучение „Зонели“ спечели  призови места в конкурс в Париж
Симона Тодорова от Студио за вокално обучение „Зонели“ спечели призови места в конкурс в Париж
Културните събития в Добрич в периода от 6 до 12 май
Културните събития в Добрич в периода от 6 до 12 май



Яндекс.Метрика